Nå er satsene for 2024 fastsatt - våre bønder er i landstoppen på miljøtiltak

Nesten 4600 jordbruksforetak søkte om tilskudd til regionale miljøtiltak i 2024. En økning på mer enn 140 fra året før. Tross stor økning i antall søkere, har vi kunnet øke tilskuddssatsene til regionale miljøtiltak for søknadsomgangen 2024.

Publisert 30.01.2025

De tre siste søknadsårene har vi hatt en god økning i antall søknader om regionale miljøtilskudd og tilskudd til organisert beitebruk i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. I 2022 søkte 68 % av de som søkte om produksjonstilskudd, også regionale miljøtilskudd. I 2023 økte andelen til 73 %, mens andelen økte til 76 % i 2024.

Statsforvalteren fastsetter endelige satser i februar året etter at søknadene ble levert, med grunnlag i informasjon om hvor mange meter, dekar og antall det ble søkt om tilskudd for.

De foreløpige satsene for søknadsomgangen ble satt med utgangspunkt i de endelige satsene for 2023. Da kommunene var ferdige med behandlingen av søknadene 15. januar 2025, viste det at våre fylker lå an til et lite underforbruk på ca 18 millioner kroner av total økonomisk ramme basert på de foreløpige tilskuddssatsene. Dette ga rom for å øke flere av tilskuddssatsene noe. Den totale tilskuddsrammen for Oslo og Viken var i 2024 på 313,9 millioner. Av totalrammen er 101,5 millioner øremerket tiltak som reduserer forurensning til vann (Oslofjordtillegget). En stor del av underforbruket på tilskuddsramma er penger øremerket vannmiljøtiltak.

Endelige tilskuddssatser for 2024

Ingen jordarbeiding om høsten for prioritert område ble justert litt ned i forhold til endelig sats 2023 da vi satte foreløpige satser for 2024. Bakgrunnen var utvidelsen av områder med miljøkrav, og at vi var usikre på hvor stor økning vi ville få på stubbareal. Vi øker derfor disse satsene med 10 kroner i prioritert område, slik at endelig sats 2024 blir lik endelig sats i 2023:

  • Ingen jordarbeiding om høsten, erosjonsrisikoklasse 1, 1 med dråg og 2 i prioritert område, øker med 10 kroner
  • Ingen jordabeiding om høsten, erosjonsrisikoklasse 2 med dråg, 3 og 4 i prioritert område, øker med 10 kroner

Gras er sett på som bedre enn stubb på flomutsatte arealer. Med de foreløpige satsene vi hadde, ville en kombinasjon av ingen jordarbeiding om høsten og ingen jordarbeiding på flomutsatt areal kunne gi mer tilskudd enn gras på arealer utsatt for flom og erosjon. Vi øker derfor denne satsen med 35 kroner, og er da på tilsvarende tilskuddssats som ingen jordarbeiding om høsten pluss ingen jordarbeiding på flomutsatt i de laveste erosjonsrisikoklassene.

Direktesådd høstkorn- og høstoljevekster som er sådd etter lett høstharving øker med 25 kroner. Det gjør vi for å nærme oss nabofylkene våre noe med tanke på deres tilskuddssatser (Innlandet og Vestfold og Telemark).

Vi øker i tillegg tilskuddssatsen for disse to tiltakene:

  • Grasdekt kantsone i åker øker med 1 krone per meter
  • Kantsone i eng øker med 1 krone per meter

Vi har de siste fem årene hatt en nedadgående trend på antall beitedyr i fylkene våre. Vi øker derfor tilskuddssatsen for beitetiltaka våre:

  • Drift av beitelag øker med 5 kroner per tiltaksklasse
  • Beite av verdifulle jordbrukslandskap i innmark øker med 5 kroner per tiltaksklasse
  • Beite av verdifulle jordbrukslandskap i utmark øker med 5 kroner per tiltaksklasse
  • Skjøtsel av biologisk verdifulle arealer øker med 5 kroner per tiltaksklasse
  • Skjøtsel av enkeltstående automatisk fredete kulturminner, øker med 5 kroner per gravminne for tiltaksklassen beiting

Antallet setre i drift av sunket fra 80 setre i 2019 til 68 setre i drift i våre fylker i 2024. Dette på tross av at drift av seter har vært høyt prioritert i de to siste regionale miljøprogrammene våre, og vi har hatt høye tilskuddssatser. Drift av seter er også høyt prioritert av jordbruksavtalepartene, og har nylig kommet på UNESCOs liste. Vi øker derfor tilskuddssatsen for drift av seter:

  • Drift av seter, levering til meieri, 4–6 uker, øker med kroner 20 000 per seter,
  • Drift av seter, levering til meieri, 6 uker eller mer, øker med kroner 20 000 per seter,
  • Drift av seter, egen foredling, 4–6 uker, øker med kroner 20 000 per seter,
  • Drift av seter, egen foredling, 6 uker eller mer, øker med kroner 20 000 per seter.

Vi øker også tilskuddssatsen for drift av bratt areal med kroner 5 per dekar.

Miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel er prioritert av jordbruksavtalepartene. Vi øker derfor tilskuddssatsene for tiltakene:

  • Nedlegging av husdyrgjødsel øker med 5 kroner per tiltaksklasse,
  • Nedfelling av husdyrgjødsel øker med 5 kroner per tiltaksklasse,
  • Spredning av husdyrgjødsel med tilførselsslange øker med 5 kroner per dekar.

For de øvrige tiltakene er det ikke gjort noen endringer. Den endelige tilskuddssatsen for disse tiltakene er lik den foreløpige tilskuddssatsen i veilederen vår.

Når vi ser bort fra Oslofjordtillegget, holder vi forholdet mellom andel tilskudd til kulturlandskap og andel tilskudd til forurensning av den ordinære tilskuddspotten ca. på nivå med søknadsomgangene de foregående årene.

De endelige satsene for tilskudd til regionale miljøtiltak i Oslo og Viken søknadsomgangen 2024 kan du lese i dette dokumentet.

Les mer om fastsetting av satser og informasjon til saksbehandlere i brev om "Satser og videre framdrift for regionalt miljøtilskudd i Oslo og Viken - søknadsomgangen 2024".