Bøndene i Oslo og Viken er rå på miljøtiltak!
Over 4400 jordbruksforetak søkte om tilskudd til regionale miljøtiltak i 2023. En økning på mer enn 300 fra året før. Tross stor økning i antall søkere, har vi kunnet øke tilskuddssatsene til regionale miljøtiltak for søknadsomgangen i 2023.
De to siste søknadsårene har vi hatt en god økning i antall søknader om regionale miljøtilskudd og tilskudd til organisert beitebruk i Oslo og Viken. I 2022 søkte 68 % av de som søkte om produksjonstilskudd, også regionale miljøtilskudd. I 2023 økte andelen til 73 %.
Av det totale kornarealet i Oslo og Viken i 2023 (ca. 1 400 000 dekar), ligger 974 424 dekar i stubb vinteren 2023/2024. Arealene som ligger i stubb tilsvarer arealet av Modum og Øvre Eiker kommuner (973 220 daa) eller 3.9 % av landarealet i Oslo og Viken.
Lengden på "Grasdekt kantsoner i åker, potet/grønnsaker og korn" er på 1 153 km som tilsvarer Oslo – Fauske langs E6 (1 165 km). Med en gjennomsnittsfart på 80 km/t vil det ta 14,5 timer å kjøre denne strekningen.
Begge disse tiltakene er viktige med tanke på å redusere avrenning fra jordet til vann og vassdrag.
Det er også laget 898 396 meter med soner for pollinerende insekter (blomsterstriper). Noe som tilsvarer en togreise tur/retur Drammen-Bergen (896 734 meter). Blomsterstripene er fine å se på, samtidig som de forbedrer levevilkårene for våre pollinerende insekter, som igjen er viktig for matproduksjonen!
Endelige tilskuddssatser
Statsforvalteren fastsetter endelige satser i februar året etter at søknadene ble levert, med grunnlag i informasjon om hvor mange meter, dekar og antall det ble søkt om tilskudd for.
De foreløpige satsene for søknadsomgangen ble satt med utgangspunkt i de endelige satsene for 2022. Da kommunene var ferdige med behandlingen av søknadene 15. januar 2024, viste det at Oslo og Viken lå an til et underforbruk basert på de foreløpige tilskuddssatsene. Dette ga rom for å øke flere av tilskuddssatsene noe. Den totale tilskuddsrammen for Oslo og Viken var i 2023 på 279,8 millioner. Av totalrammen er 86,5 millioner øremerket tiltak som reduserer forurensning til vann (Oslofjordtillegget).
Vi endrer ikke satsene for tiltakene drift av seter, besøksseter og klimarådgiving. Det vil si at foreløpig sats er lik endelig sats for disse tre tiltakene.
Tiltaket soner for pollinerende insekter har vært og er et populært tiltak som øker jevnt og trutt. Vi øker den endelige satsen for de tre tiltaksklassene med 10 %, hhv. 1 kr, 2 kr og 1 kr i økning per meter.
En stor del av underforbruket på tilskuddsramma er penger øremerket vannmiljøtiltak. Vi har på disse ordningene gjort følgende endringer i tilskuddssatser:
- Ingen jordarbeiding om høsten, erosjonsrisikoklasse 1, 1 med dråg og 2 i prioritert område, øker med 30 kroner per dekar.
- Ingen jordabeiding om høsten, erosjonsrisikoklasse 2 med dråg, 3 og 4 i prioritert område, øker med 50 kroner per dekar.
- Fangvekst som underkultur og fangvekst sådd etter høsting, der hovedveksten er korn/oljevekster/belgvekster/fôrmais, øker med 35 kroner per dekar.
- Fangvekst som underkultur og fangvekst sådd etter høsting, der hovedveksten var grønnsaker/potet, øker med 55 kroner per dekar.
I tillegg har vi sett på sammenlignbare tiltak når det gjelder miljøeffekt, og økt satsen på et par andre vannmiljøtiltak:
- Gras på arealer utsatt for flom og erosjon øker med 25 kroner per dekar.
- Direktesådd høstkorn og høstoljevekster, tiltaksklasse lett harving, øker med 15 kroner per dekar.
De øvrige tiltakene har fått økt tilskuddssatsen med 5 kroner per enhet.
Når vi ser bort fra Oslofjordtillegget, bruker vi ca 20% av tilskuddsrammen til kulturlandskapstiltak, og resterende ca 80% til forurensningstiltak. Dette tilsvarer ca. samme fordeling som har vært i perioden 2019-2022.
Les mer om fastsetting av satser i brev om "Satser og videre framdrift for regionalt miljøtilskudd i Oslo og Viken - søknadsomgangen 2023".