Mer ungskogpleie med bedre kommunikasjon?

Hvordan kan forvaltningen og det utøvende skogbruket samarbeide om kommunikasjon, når målet er mer ungskogpleie?

Publisert 14.05.2024

Alle er enige om at det må gjøres mer ungskogpleie. Minst dobbelt så mye! Men hvordan kan vi nå frem til skogeier med et klart og tydelig budskap, slik at skogeier vil gjøre denne investeringen for fremtidsskogen sin?

Gjennom flere arbeidsverksteder i Klimasmart skogbruk-prosjektet, har forvaltningen, det utøvende skogbruket og Skogselskapet kommet med forslag til ulike løsninger for å øke ungskogpleieaktiviteten. Mange av disse kan knyttes til kommunikasjon.

 

Førstelinja

Rundt skogeier står en førstelinje med gode hjelpere. Dette er rådgivere og tjenestetilbydere som har en nøkkelrolle i kommunikasjonen med skogeier, for eksempel skogbruksledere og skogkulturansvarlige hos næringsaktørene og skogbruksansvarlige i kommunen.

Vi samlet førstelinja til skogeier og andre aktører i skogbruket til et arbeidsverksted om ungskogpleie og kommunikasjon i mars. Her kom det tydelig fram at skogeier er avhengig av rådgivingen som gis i førstelinja og fra andre eksterne aktører. Det ble pekt på at vi i skogbruket:

  • kan oppleves som en forvirrende informasjonsjungel for skogeier
  • bør forenkle måten vi formidler på – mindre faglig og teknisk
  • bør tilpasse budskap til den enkelte skogeier – rett informasjon til rett tid

Dette var til ettertanke inn i gruppearbeidet, som handlet om hvordan informasjonsjungelen ser ut fra skogeierens perspektiv, tilpasning av budskap til ulike skogeiertyper, ord og tekst, informasjonskanaler og kampanjeidéer.

 

Samarbeid med kommunikasjonsansvarlige

Kommunikasjonsansvarlige i skognæringa og Skogselskapet hadde en nøkkelrolle i å lede gruppearbeidet på samlingen. Hvordan kan vi samarbeide fremover, koordinere kommunikasjonen om ungskogpleie og gjøre den bedre og mer målrettet for skogeier? Dette er spørsmål vi ønsker å samarbeide med kommunikasjonsansvarlige om på veien videre i prosjektet. Vi tror at dette vil føre med seg nyttige synergieffekter for alle. Og kanskje aller viktigst er det for skogeieren, som er løsningen på mer ungskogpleieaktivitet.