Skogeier og entreprenør - beredt til skogbrannsesongen

Tømmerhogst
Skognæringen tar skogbrannfaren på alvor. For å sikre at skogsdrifter kan gjennomføres på en forsvarlig måte, selv om skogbrannfaren er stor, er det utarbeidet egne retningslinjer.

Hvordan kan skogeier, entreprenør og andre med skogen som arbeidsplass være best mulig forberedt ved skogbrannfare?

Publisert 23.04.2024

Her kan du gjøre deg kjent med:

  • Nasjonale retningslinjer for forsvarlig skogsdrift ved skogbrannfare
  • Skogbrannkurs, et krav for deg som jobber i skogen
  • Skogeiers ansvar for vakthold etter skogbrann
  • Beredskapspakker, som skal være påmontert skogsmaskiner i drift ved skogbrannfare
  • Varslingsmateriell og skogbrannplakater

Retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel ved skogbrannfare

For å sikre at skogsdrifter kan gjennomføres på en forsvarlig måte, selv om skogbrannfaren er stor, er det utarbeidet egne retningslinjer. Skognæringen og entreprenørene har vist at de tar skogbrannfare på alvor.

Disse nasjonale retningslinjene er utarbeidet i samarbeid mellom flere brannvesen, skogeierorganisasjonene, Maskinentreprenørenes forbund, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og Skogbrand Forsikringsselskap Gjensidig.

  • Bruk siste versjon! De nasjonale retningslinjene ble revidert for to år siden, i forbindelse med ny skogbrannfareindeks. Det er viktig at alle er oppdatert på dette, og bruker siste versjon av retningslinjene. I år er det kun gjort en liten justering under punkt 3 (Rød - Stor fare), der samråd er omtalt. Nå er begrepet oppdragsgiver brukt i teksten, slik at retningslinjene også er tilpasset drifter der skogeier selv er driftsansvarlig, i tillegg til andre kommersielle aktører.

Her finner du retningslinjene for skogsdrift og skjøtsel i årets skogbrannsesong (Skogbrand).

Skogbrannkurs for deg med skogen som arbeidsplass

Som en del av retningslinjene, skal entreprenører og maskinførere ha gjennomført skogbrannkurs. Kanskje er det på tide med en oppfriskning? Kurset tilbys som e-læringskurs hos skogskolen.no, og er nyttig for alle med skogen som arbeidsplass, samt skogeier og skogbrukssjefer.

Se også Skogbrand sin nettsak om skogbrannkurset.

Skogeiers ansvar for vakthold etter skogbrann

Etter en skogbrann er vakthold viktig og nødvendig for å unngå oppblussing av brann. Brannvesenet kan pålegge grunneier vakthold etter skogbrann, noe som veldig få skogeiere er klar over.

For å tydeliggjøre ansvaret, konkretisere oppgavene og formalisere overlevering fra brannvesen til skogeier, har Skogbrand i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, skogeierorganisasjonene og flere brannvesen utarbeidet;

  • Retningslinjer for pålagt vakthold etter skogbrann
  • Forslag til avtale om pålagt vakthold etter brann
  • Brosjyre brannvesenet kan gi skogeier når ansvar for vakthold overtas

Retningslinjene ble utarbeidet i 2022, og det har ikke vært gjort noen revidering i år.

Bestill beredskapspakke og varslingsmateriell

Beredskapspakken inneholder utstyr som gjør det mulig å slokke små branntilløp før det utvikler seg til en stor skogbrann. Pakken bestilles her (Skogbrand)

  • Skogsmaskiner i drift i perioder med skogbrannfare, skal ha beredskapspakke påmontert maskinen ifølge retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen.

Varslingsmateriell opplyser andre som ferdes i skogen om ekstra stor skogbrannfare, og bør brukes kun i perioder med økt fare. Banner og beachflagg kan bestilles her (Skogbrand)

Skogbrannplakater - forbudt med åpen ild i skog og utmark

For å varsle folk som bruker skogen om det generelle bålforbudet i perioden 15. april til 15. september, kan skogbrannplakater henges opp (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).