Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Ørjeelva i Marker kommune

Høyringsfrist:
20. november 2024

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Marker kommune om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Ørjeelva i Marker kommune.

Publisert 25.10.2024

Sammendrag av søknaden

Marker kommune har behov for å øke kapasiteten og oppgradere renseløsningen på sitt avløpssystem, og skal bygge nytt avløpsrenseanlegg på samme sted som dagens Bommen renseanlegg. I forbindelse med etablering av nytt renseanlegg og tilhørende utslippsledning er det behov for mudring og utfylling i Ørjeelva, samt erosjonssikring av området.

Marker kommune har søkt og fått innvilget tillatelse til fysiske tiltak i vassdrag i henhold til forskrift om fysiske tiltak i vassdrag fra Østfold fylkeskommune (datert 03.09.2024). Mudring og utfylling i elva krever også tillatelse etter forurensningsloven. Det søkes om å mudre inntil 25 m3 masser over et område på 50 m2, samt utfylling av inntil 2 675 m3 over et område på 3 600 m2. Det må også fjernes kantvegetasjon i tiltaksområdet i forbindelse med erosjonssikring av elvebredden. Det ligger kulturminner i form av lenser fra tømmerfløting umiddelbart nord for tiltaksområdet, og Haldenvassdraget som helhet er et vernet vassdrag. Vassdraget er ellers et viktig friluftslivsområde, og området brukes blant annet til kanopadling, fritidsfiske og turområde.

Analyser av sedimentprøver fra tiltaksområdet har påvist et funn av forhøyede nivåer av TBT innenfor tilstandsklasse 3 på et av prøvetakingspunktene. Ellers var alle andre stoffer innenfor tilstandsklasse 1. I forbindelse med erosjonssikringen må det fjernes omtrent 300 meter kantsone langs elvebredden. Dette er i dag et sammenhengende tynt belte med kantvegetasjon hovedsakelig bestående av tett tresjikt av bjørk, gråor, osp, piletrær og selje, samt et feltsjikte av varierende tetthet.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 20.11.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2024/31683.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
20. november 2024

Dokument