Høring av søknad om tillatelse til utfylling i sjø ved Tåjeodden i Asker kommune

Høyringsfrist:
19. august 2024

Asker kommune har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø ved Tåjeodden (gbnr. 238/162) i Asker kommune.

Publisert 17.07.2024

Sammendrag av søknad

Tåjeodden er en kunstig odde bestående av fyllmasser og avfallsmasser som stammer fra historisk industrivirksomhet, nærings- og bygningsavfall fra den nedlagte sementfabrikken på Slemmestad. Asker kommune planlegger å rehabilitere området og etablere park og kyststi med natur- og friområder.

Før de planlagte tiltakene på land kan realiseres, er det behov for å stabilisere massene som Tåjeodden består av. Geotekniske vurderinger har vist at odden er ustabil, og det er derfor nødvendig å etablere en støttefylling i sjøen for å stabilisere landmassene.

Det søkes om utfylling av inntil 360 000 m3 masser over et område på opptil 65 000 m2. Gjennomsnittlig utfyllingshøyde vil være på 4 meter, og vil på det meste være 12 meter høy.

Det skal kun benyttes masser som er egnet til formålet og som ikke har forurensninger som

overskrider øvre grense for tilstandsklasse II i henhold til veileder M-608/2016 Grenseverdier for

klassifisering av vann, sediment og biota (Miljødirektoratet, 2016). Det er planlagt å bruke sprengsteinmasser fra VEAS sitt anlegg for tunellbygging. Ved uttak og utlasting av masser fra VEAS sitt anlegg, skal massene kontinuerlig spyles for å fjerne rester av nitrogen fra sprengningen. Spylevannet går tilbake til renseanlegget.

De første delene av arbeidene i sjø ønskes gjennomført vinter 2024, fra de første massene fra

VEAS blir tilgjengelige (desember 2024). I første omgang er det planlagt å fylle ut deler av fyllingsfoten. Utfyllingen omfatter utlegging av 50 000-60 000 m3 av den anslåtte totalen på 300 000 m3. Dette arbeidet er tenkt å ta ca. 6 måneder. Videre arbeid vil avhenge av tilgangen på egnede masser og tillatelse til utfylling gjennom året slik at man kan benytte til enhver tid egnede disponible masser.

Miljøtekniske undersøkelser viser høy forurensning i sjøbunnen utenfor Tåjeodden. Søker opplyser om at flere av de analyserte stoffene med stor sannsynlighet stammer fra betong og sement.

Det er planlagt å bruke partikkelsperre og turbiditetsmålere som avbøtende tiltak under arbeidene.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 19. august 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2024/27258».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
19. august 2024