Høring av søknad om tillatelse til mudring og utfylling i sjø i Nesodden kommune

Høyringsfrist:
21. august 2024

Spro Havn AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø ved Spro Havn (gbnr. 26/3) i Nesodden kommune.

Publisert 17.07.2024

Sammendrag av søknad

I forbindelse med utbygging av Spro Havn i Nesodden kommune er det planlagt å utarbeide et område med badestrand. I tilknytning til dette er det behov for utfylling av sand for å etablere stranden. Utfyllingen vil strekke seg fra land og delvis ut i sjø. I sammenheng med etablering av sandstrand skal forurensede masser på land og ut i sjø fjernes før det fylles på med sand. De forurensede massene på land skal behandles etter egen tiltaksplan. Sandstranden vil ligge skjermet til, og det antas at det ikke vil være store mengder av sand som forsvinner på grunn av bølger/vind/strømninger. Det vil imidlertid være noe sandflukt, og det må derfor påregnes etterfylling av sand etter hvert. For å hindre transport av sandmassene skal det legges ut en støttefylling som vil fungere som en barriere.

Det søkes om mudring i sjø av inntil 230 m3 over et område på inntil 230 m2. Omsøkt mudringsdybde er på 1 meter. Det søkes også om å fylle ut 230 m3 masser i sjø, utfyllingshøyden er antatt å være på 1 meter.

Det er gjennomført kartlegging av naturmangfold ved tiltaksområdet. Mot land, der det er planlagt strand, ble det registrert forekomster av tang/tare, samt påvekst av lurv. I feltnotatet antas det at det marine bunnsystemet innenfor moloen er preget av oksygenmangel.

Det er ikke blitt gjennomført analyser av massene som skal benyttes. Det er ikke bestemt hvilke masser som skal fylles ut, men søker ønsker å benytte masser fra området. Det vil bli gjort analyser av massene før de benyttes for å sikre at de ikke er forurenset.

Miljøtekniske undersøkelser viser varierende grad av forurensning i henhold til Miljødirektoratets tilstandsklassifisering i veileder M608 Grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota. Prøvestasjon 1, nærmest tiltaksområdet, viste forurensninger av kobber tilsvarende tilstandsklasse 5, samt PCB-7 og TBT i tilstandsklasse 3.

Det er planlagt å bruke partikkelsperre som avbøtende tiltak under arbeidene.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Spro Havn AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 21. august 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2024/27905».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.