Høring av søknad om endret tillatelse etter forurensningsloven – Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) – Miljøstasjon Dal Skog – Ullensaker kommune

Høyringsfrist:
21. juni 2024 23:59

Statsforvalteren har den 18.04.2024 mottatt søknad fra Øvre Romerike Avfallsselskap IKS (ØRAS) om tillatelse etter forurensningsloven til å kverne impregnert trevirke på Miljøstasjon Dal Skog ved Ørasvingen 85 (gbnr. 199/221) i Ullensaker kommune. Statsforvalteren mottok tilleggsinformasjon til søknaden den 08.05.2024.

Publisert 23.05.2024

Bakgrunn

ØRAS har tillatelse etter forurensningsloven (tillatelsesnr. 2020.0638.T, vedtatt 12.07.1996, sist revidert 26.06.2020) til drift av Miljøstasjon Dal Skog. Bedriften har tillatelse til å motta inntil 5000 tonn farlig avfall, herunder impregnert trevirke, årlig, men har ikke hatt tillatelse til å behandle farlig avfall. Impregnert trevirke blir samlet inn ved anlegget og sendes videre til nedstrømskunder for behandling. ØRAS ønsker nå å effektivisere transporten av impregnert trevirke til nedstrømskundene ved å utnytte lastekapasiteten bedre under transport.

Sammendrag av søknaden

ØRAS søker om å kunne kverne 2500 tonn impregnert og kreosotbehandlet trevirke hvert år på anlegget, slik at de kan frakte større mengder avfall med færre kjøretøy. Søker planlegger å utføre kverningen inne i et telt på fast dekke. Kverningen vil foregå med en saktegående kvern med mulighet for tilkobling av vanntåke, som vil minimere støvdannelse og -flukt. Det vil foretas oppfeiing etter kverning, og alt oppsop samles opp og leveres som farlig avfall. Søker opplyser at kvernet materiale lagres under tak eller i lukkede konteinere for å hindre at materialet kommer i kontakt med vann. Alt vann fra området samles opp og ledes i kum med mulighet for prøvetaking. Det følger av dagens tillatelse at forurenset overvann skal gjennomgå tilstrekkelig rensing før utslipp til resipient, som er grunnvannet og elva Risa. ØRAS anser risikoen for spredning av miljøgifter til ytre miljø som minimal når kverningen gjennomføres som beskrevet over.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra ØRAS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 21.06.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/2512».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.