Høring av forvaltningsplan for Ljøgodttjernet naturreservat i Ullensaker kommune

Høyringsfrist:
10. juni 2024 23:59

Planen skal være et redskap i forvaltningen av området, og være en veileder både for brukerinteressene og forvaltningsmyndigheten.

Publisert 08.05.2024

Bakgrunn

Naturreservatet ble vernet i 1999, og formålet med vernet er å bevare en grytehullsjø med svært spesielle kjemiske forhold, samt botaniske og zoologiske elementer som bidrar til å gi området dets særpreg. Naturreservatet ligger rett nord for Raknehaugen, og består av et lite tjern (grytehullsjø) med jordbruksområder rundt. Lokaliteten inngår som en del av et system av verneområder på Hauersetertrinnet.

Ifølge verneforskriften kan det utarbeides forvaltningsplan for området. Planen skal fremme verneformålet og sikre en enhetlig forvaltning av naturreservatet gjennom konkrete retningslinjer for bruk, skjøtsel, informasjon og tilrettelegging. Ullensaker kommune, som frem til 1. november 2019 hadde forvaltningsmyndighet for naturreservatet påbegynte arbeidet med forvaltningsplanen. Etter 1. november 2019 fikk Statsforvalteren Oslo og Viken tilbakeført forvaltningsmyndigheten. Det er derfor Statsforvalteren som har ferdigstilt planen, og sender den ut på høring.

Forvaltningsplanen

Planen gir en beskrivelse av verneområdet, inkludert naturgrunnlaget med verneverdier og kjent kulturhistorie. Videre beskrives brukerinteresser og utfordringer i forhold til verneforskriften. Planen tar opp trusler mot naturverdiene, lister opp ulike forvaltningsutfordringer og hvilke tiltak som bør gjennomføres for å møte disse utfordringene. Høringen skal gi grunneiere og andre interessenter mulighet til å uttale seg om innholdet i planen. Gi oss gjerne beskjed om andre adressater som burde få tilsendt forslag til forvaltningsplan.

Innspill eller merknader til planen

Høringsuttalelser sendes på e-post til sfovpost@statsforvalteren.no og merkes med "Høringsuttalelse i saksnr 2024/18836". Høringsfrist er 10. juni 2024.

Videre saksgang

Statsforvalteren vil gjennomgå og sammenfatte høringsuttalelsene og foreta de endringene høringen gir grunnlag for. Den godkjente planen vil bli lagt ut på våre nettsider og i naturbase.