Opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap gjelder nyankomne innvandrere i alderen 18 til 67 år. Rett og/eller plikt til opplæring følger av integreringsloven kapittel 6.

Rett og plikt til opplæring har innvandrere mellom 18 og 67 år som har fått innvilget oppholdstillatelse som nevnt i integreringsloven § 27. Det er kommunen som veileder om rett, plikt og rett og plikt til norsk- og samfunnskunnskapsopplæring og som i de fleste tilfeller tilbyr opplæringen. Fylkeskommunen har ansvar for å gi opplæring i norsk og samfunnskunnskap for deltakere som er i et videregående opplæringsløp. Opplæringen skal starte senest tre måneder etter at deltakeren ble bosatt, eller krever rett til opplæring. Retten til gratis opplæring varer til deltakeren har nådd sitt norskmål, eller innen tidsfrister fastsatt i loven.

Personer som har en oppholdstillatelse etter utlendingsloven §§ 23 og 25, eller familiemedlemmer til disse, har en plikt til å gjennomføre opplæringen, men ikke rett til gratis opplæring. Det er kommunen som tilbyr opplæringen, men deltakeren må selv betale for opplæringen.

Det stilles ikke krav til bestått eller fullført opplæring etter integreringsloven, men det er krav i andre lovverk som forutsetter at dette er på plass. Dette gjelder i dag i særlig grad ved søknad om permanent oppholdstillatelse eller søknad om norsk statsborgerskap.

 


Publisert 02.02.2024

Støtteordninger til lærere som trenger videreutdanning i norsk som andrespråk

Lærere som underviser voksne innvandrere i norsk etter integreringsloven skal ha 30 studiepoeng i norsk som andrespråk. HK-dir tilbyr to støtteordninger for lærere som trenger videreutdanning for å innfri dette kompetansekravet.


Publisert 25.01.2024

Nå lanseres digital kompetansepakke om fleksibel og arbeidsrettet norskopplæring

Kompetansepakken skal gi veiledning i hvordan norskopplæringstilbud kan bli mer målrettet, fleksibelt og arbeidsrettet. Målgruppen er ledere i voksenopplæringen, men pakken er også relevant for lærere, programrådgivere, veiledere i NAV og ledere i flyktningtjenesten og NAV.