Tilsyn med Lørenskog kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Lørenskog kommune og Åsen skole. Temaet for tilsynet er særskilt språkopplæring.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.12.2022

Hovedtemaene i tilsynet er skolens vurdering av behov for særskilt språkopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever (kartlegging), skolens enkeltvedtak om særskilt språkopplæring og skolens kartlegging av norskferdigheter underveis i opplæringen.

Det overordnede formålet med tilsynet er å kontrollere om Lørenskog kommune oppfyller kravene i regelverket.

I tilsynet har vi sett at Åsen skole har skriftlige rutiner som er egnet til å gi god støtte i arbeidet med særskilt språkopplæring. Vi ser også at skolen har ansatte med stort engasjement for elever som har behov for særskilt språkopplæring.

Tilsynet har vist at kommunen ikke kartlegger for morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring, noe opplæringsloven krever. Vi har også sett at kommunens rutiner for kartlegging av elevenes ferdigheter i norsk ikke er tilstrekkelig tydelige og systematiske. Dette gjelder både for den kartleggingen som skal gjøres før vedtak fattes, og den kartleggingen som skal skje underveis i opplæringen. Vi fant også at kommunens rutinebeskrivelser ikke blir fulgt av alle i praksis. I tillegg fant vi, at kommunen ikke godt nok har dokumentert hvordan barnets stemme kommer frem i saksbehandlingen, og hvordan hensynet til barnets beste er vurdert.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksiser Lørenskog kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens nettside.