Tilsyn med Oslo kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Oslo kommune, Oslo Voksenopplæring - Skullerud. Temaet for tilsynet er grunnskoleopplæring for voksne.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 23.09.2022

Under dette temaet kontrollerer vi om kommunen veileder og behandler søknader, jf. opplæringsloven kap. 1 og kap. 4A og forskrift til opplæringsloven av 23.06.2006.

I tilsynet har Statsforvalteren funnet at Oslo kommune veileder om retten til realkompetansevurdering og grunnskoleopplæring for voksne og at de stort sett kontrollerer om søkerne har rett til slik opplæring. Vi har imidlertid funnet at kommunen ikke kontrollerer og vurderer om den voksne trenger grunnskoleopplæring. Videre ser vi at kommunen ikke har innhentet tilstrekkelig informasjon for å kartlegge hva slags opplæring søkeren har behov for. Vi ser at kommunen fatter skriftlige vedtak, men at disse ikke blir fattet raskt nok. Vi har konkludert med at vedtakene er konkrete nok når det gjelder innhold, organisering og omfang, men at vedtakene ikke er konkrete nok når det gjelder særskilt språkopplæring og tilpasning av den voksnes opplæringstilbud. Videre har vi kommet frem til at kommunen ikke gjennomfører realkompetansevurdering dersom søkeren ønsker det, at de ikke gjennomfører disse raskt nok og at saksbehandlingen ikke oppfyller de rettslige kravene. Vi ser at de oppfyller de rettslige kravene til enkeltvedtak, men at vedtakene ikke er godt nok begrunnet. Oslo kommune er i prosess med å pilotere en ny grunnskoleopplæring der et av målene er å gi alle søkere et tilbud om opplæring innen rimelig tid, men vi anser imidlertid at kommunen ikke har sannsynliggjort at søkerne får et opplæringstilbud raskt nok.

Vi har i dette tilsynet funnet brudd på regelverket. På bakgrunn av dette fatter Statsforvalteren vedtak med pålegg om retting.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksis Oslo kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Oversikt over påleggene kommer frem i punkt 3.1. i rapporten. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.