Nyankomne elever skal få opplæring så raskt som mulig

Regjeringen foreslår å gjøre enkelte midlertidige tilpasninger i opplæringsloven for at det skal bli lettere for kommunene å bosette flere familier med barn. Forslaget er sendt på høring med frist 12.04.2022.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 07.04.2022

Barn som kommer til Norge, skal få et opplæringstilbud så raskt som mulig. Det innebærer at kommunene skal starte med å gi et skoletilbud til elevene, selv om de ikke umiddelbart kan tilby et fullverdig tilbud. I dag skal dette tilbudet være fullverdig innen én måned.

Nå foreslår regjeringen å øke fristen til tre måneder. Dette skal gjøre det mulig for kommunene å ta imot flere flyktninger på en gang. Kommunene vil få mer tid til å kunne skaffe lokaler og ansatte, og få på plass et fullverdig opplæringstilbud. 

Regjeringen åpner også for at alle nyankomne elever skal gå i innføringstilbud frem til de kan nok norsk til å følge den ordinære opplæringen. Den foreslår at det innføres en midlertidig forskriftshjemmel som åpner for at kommunene ikke trenger å innhente samtykke fra eleven eller elevens foresatte for å gi opplæring i et slikt tilbud. 

Regjeringen sender nå forslaget på høring. For mer informasjon om dette se Kunnskapsdepartementets side.