Flyktninger fra Ukraina - Retten og plikten til opplæring

Har personer fra Ukraina som oppholder seg på turistvisum i Norge rett til opplæring etter opplæringsloven?

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 09.03.2022

Opplæringsloven § 2-1 gir rett til grunnskoleopplæring for alle barn som det er sannsynlig skal være i Norge i mer enn tre måneder. Retten skal oppfylles så raskt som mulig og senest innen én måned. Plikt til grunnskoleopplæring inntrer når oppholdet i Norge har vart i tre måneder.

Utdanningsdirektoratet anbefaler at kommunene legger til grunn at det er sannsynlig at ukrainske barn vil oppholde seg i Norge i mer enn 3 måneder, og at de som er i grunnskolealder derfor har rett til opplæring etter § 2-1.

Retten til videregående opplæring gjelder for alle som oppholder seg lovlig i Norge, f.eks. de som har gyldig oppholdstillatelse og EØS/EU-borgere m.fl. I tillegg har ungdom under 18 år rett til videregående opplæring mens de venter på behandling av asylsøknad eller annen søknad om oppholdstillatelse. Dette følger av § 3-1 siste ledd. Ukrainske ungdommer under 18 år vil ikke ha rett til videregående opplæring dersom de ikke har søkt om oppholdstillatelse i Norge.

Utdanningsdirektoratet antar at regjeringen vil vurdere å sette inn tiltak for å sikre ukrainske ungdommer et adekvat skoletilbud fra høsten 2022 dersom disse ikke kan returnere til hjemlandet i løpet av sommeren 2022.

Når det gjelder voksenopplæring har personer med gyldig oppholdsstilltatelse rett på slik opplæring etter § 4A-1 og 4A-3. Ukrainske borgere som oppholder seg i Norge på turistvisum har ikke gyldig oppholdstillatelse.

For mer informasjon om retten til opplæring for Ukrainske flyktninger se brev fra Utdanningsdirektoratet til høyre på denne siden.