Nedgang i andelen elever som rapporterer om mobbing i grunnskolen, svak økning i flere fylker i videregående opplæring
Tall fra Elevundersøkelsen viser at det er en nedgang i andelen elever i grunnskolen som rapporterer at de blir mobbet, på landsbasis og samlet for vår region. Nedgangen gjelder imidlertid ikke alle våre fylker, og selv i fylkene hvor det har vært nedgang, er tallene høyere enn for to år siden. Tre av fire fylker viser også en økning i andelen elever som rapporterer at de blir mobbet i videregående opplæring.
Hovedfunn
- Nedgang i andelen elever på 7. trinn som rapporterer om mobbing
- Stabilisering eller liten nedgang i andelen elever på 10. trinn som rapporterer om mobbing
- En svak økning i andelen elever som rapporterer om mobbing på videregående i tre av fire fylker
- Høy deltakelse på Elevundersøkelsen i våre fylker
Mobbetallene har gått ned på 7. trinn
Etter en periode hvor det var en kraftig økning i andelen elever på 7. trinn som rapporterte at de opplevede mobbing, går andelen noe ned i år, både i vår region og i landet som helhet. Selv om det har vært en nedgang fra i fjor, så er mobbetallet forstått høyere enn i 2022-23. Alle fylkene har en svak nedgang, og størst nedgang ser vi i Oslo, som går fra 14,4 prosent til 12,2 prosent. Akershus har den laveste andelen i vårt område, med 11,7 prosent.
Andelen elever på 7. trinn som svarer at de har blitt mobbet på skolen (prosent) - 2020-21 til 2024-25
Noe nedgang i mobbetallene på 10. trinn
På 10. trinn har det tidligere vært en liknende trend som på 7. trinn, hvor tallene har økt kraftig. Imidlertid viser resultatene fra siste undersøkelse at andelen elever som rapporterer at de blir mobbet, har gått noe ned i Østfold, Buskerud og Akershus, og i landet som helhet. Tallene viser en svak nedgang fra i fjor, men er fortsatt høyere enn i 2022-23. I Oslo ser vi at andelen har stabilisert seg på et høyt nivå. Vi ser at tallene på 10. trinn generelt er lavere enn på 7. trinn. Buskerud har den laveste andelen i vårt område, på 9,1 prosent.
Andelen elever på 10. trinn som svarer at de har blitt mobbet på skolen (prosent) - 2020-21 til 2024-25
Økning i mobbetallene i tre av fire fylker på videregående
Mens tallene på videregående nivå tradisjonelt sett har vært lavere enn på 10. trinn, har andelen elever som rapporterer at de har blitt mobbet også økt på videregående de siste årene. Trenden på vg1 viser også en økning, med unntak av Akershus som har en nedgang fra i fjor. Østfold, Oslo og Akershus viser fortsatt høyere tall en landsnittet på 6,3 prosent, mens Buskerud ligger litt under med 6,1 prosent.
Andelen elever på vg1 som svarer at de har blitt mobbet på skolen (prosent) - 2020-21 til 2024-25
Deltakelse
Av antall elever registrert ved skolene i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus per 1. oktober 2024, var i underkant av 98 prosent av elevene på både 7. og 10. trinn invitert til å svare på Elevundersøkelsen. Av de inviterte elevene, svarte 91,6 prosent av elevene på 7. trinn og 86,6 prosent av elevene på 10. trinn.
På vg1 svarte 92,1 prosent av de inviterte elevene på Elevundersøkelsen.
Vi ser en generell økning i deltakelsen på Elevundersøkelsen i våre fylker, med unntak av Østfold som viser en svak nedgang på 7. trinn og vg1, og Buskerud som viser en svak nedgang på 10. trinn.
Statsforvalteren følger opp skoler og kommuner med lav invitasjons- og svarprosent.
Her finner du en oversikt over andelen av de inviterte elevene som deltok på Elevundersøkelsen.
Kontaktpersonar
Lenkjer
Hva er Elevundersøkelsen?
Elevundersøkelsen er en årlig undersøkelse der elever får si sin mening om forhold som er viktige for å lære og trives på skolen. Elevene svarer på spørsmål om blant annet trivsel, mobbing, miljø, motivasjon og støtte fra lærer.
Mer informasjon finner du på nettsiden til Utdanningsdirektoratet: Elevundersøkelsen (Udir.no)
Andelen elever som blir mobbet
Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø, og skolen skal utvikle inkluderende fellesskap som fremmer helse, trivsel og læring (Utdanningsdirektoratet, 2020).
Beregningen av «mobbing på skolen»-andelen
- Er du blitt mobbet av andre elever på skolen de siste månedene?
- Er du blitt mobbet digitalt (mobil, iPad, PC) de siste månedene?
- Er du blitt mobbet av voksne på skolen de siste månedene?
Statsforvalterens håndtering av skolemiljøsaker
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er håndhevingsordning for skolemiljøsaker i våre fylker. Vi ser at antall meldinger inn til oss fra elever og foreldre til en viss grad reflekterer tallene i Elevundersøkelsen. Statsforvalteren har hatt en svak nedgang i antall meldinger fra 2023 til 2024, men det kommer fortsatt et høyt antall meldinger inn. Tallene er for 2024 vesentlig høyere enn i 2022.