Østerdalen kan få mest nedbør
Prognosene viser at nedbøren vil treffer hardest i Østerdalen. Dette kom frem på et møte med rundt 350 beredskapsaktører i Innlandet, Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Ass. statsforvalter Sigurd Tremoen ønsket velkommen til møtet og var glad for at kommunene og beredskapsaktørene er tett på det som skjer.
Værprognoser neste døgn
Meteorologisk institutt gikk igjennom prognosene det neste døgnet. En sone med konsentrert nedbør vil komme et sted mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen mellom kl. 23.00 – 0200. Begynner å slakke opp i 0500-tiden, da skal det meste være gjort. Etter kl. 0500 i morgen begynner det å slippe. På det meste vil det komme mellom 60-80 mm, hovedsakelig i de østlige områdene.
Glomma og Lågen mest utsatt
Grunnvannstanden er svært høy, og det er veldig vått i bakken øst for vannskillet. De fleste reguleringsmagasin er fulle eller nær fulle i dette området. Regulantene tapper der de kan.
Mest utsatt med dagens prognose er Glomma og Lågen. NVE har sendt ut oransje farevarsel for Innlandet og sør i Trøndelag. Vi er mest bekymret for nedbøren som er varslet i natt. Prognosene i de store vassdragene er veldig usikre, men kan komme opp på gult og kanskje også oransje. Mjøsa kan komme til å øke 0,5 til 0,75 meter fra dagens nivå, men dette er veldig usikkert. Dette vil en først se når en ser hvor nedbøren lander.
Flomtopp i mindre vassdrag i morgen tidlig og i de større lenger ut over dagen i morgen.
Infrastruktur
Statens vegvesen har varslet alle sine driftskontakter så de er klare. E-16 i Sør-Aurdal blir nå stengt på grunn av en tett stikkrenne. Regner med at denne blir åpnet igjen i løpet av kort varsel. Vegtrafikksentralen følger med og legger ut trafikkmeldinger fortløpende. Ber trafikantene være forberedt på utfordrende kjøreforhold og gjøre seg kjent med eventuelle stengte veger.
Innlandet fylkeskommune, Samferdsel har satt krisestab. Har kontakt med entreprenører, geologer og dronemannskap. Det har kommet varsel om at FV 60 i Sør-Aurdal er stengt på grunn av vann over vegen.
BaneNOR har gul beredskap og mannskap klare. En del kjente punkter er mer utsatt enn andre og disse overvåkes spesielt. Ingen situasjoner så langt.
Klare til å håndtere det som kommer
Sykehuset Innlandet er klar til å møte de situasjonene som oppstår. Skjer det ting slik at enkelte deler av befolkningen blir isolert, har Sykehuset kontakt med de lokale legevaktene som kan bistå.
Ekom prioriteres
Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund fremhevet den gode jobben som kommunene og andre beredskapsaktører gjør. Erfaring etter Hans lærte oss at Ekom er veldig og det er en prioritert oppgave for oss å holde dette oppe.
Kontaktpersonar
-
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51 -
Sigurd Tremoen
Tlf: 61 26 60 02 / 91 16 08 94