Ingen stor fare for vårflom i Innlandet slik det ser ut nå
Dette var meldingen fra Paul Christen Røhr fra NVE på møte med kommunene i Innlandet og fylkesberedskapsrådet i dag. Været er kjøligere enn det pleier og det ser fortsatt ut som om det blir forholdsvis kaldt fremover. Jevn snøsmelting vil redusere vårflomfaren.
Likevel er det alltid et forbehold, og værsituasjonen framover vil være avgjørende for om det blir skadeflom eller ikke. Det er derfor viktig å forberede seg.
Snømengden ligger omtrent på normalen i Innlandet og det er derfor ingen stor flomfare slik det ser ut nå. Når det gjelder Mjøsa, så er vannstanden relativt høy for årsiden. Vannet har steget 70-80 cm siste uka og det er mye til å være så tidlig på året. Flere av senarioene viser at det kan komme skadepotensiale rundt Mjøsa slik det er nå, sa Røhr.
Dette kan du gjøre for å forebygge skader fra flom
Vi kan gjøre mye selv slik at vann og is får fritt leide; rydd vannveier, rens sluk, grøfter og rør frie for is, kvist og løv.
Flytt Rundballer, Campingvogner og annet løsøre langs elver som kan bli flomstore.
Gode planer for Skogbrannsesongen 2024 Innlandet
I Innlandet er det etablert en samarbeidsavtale med skognæringen. Dette er en meget viktig avtale og også den eneste av sitt slag enn så lenge. Denne avtalen beskriver blant annet en del møtepunkter med skognæringen og mange andre aktører. Brannsjef Trond Joar Kjenstabakk fortalte om et godt samarbeid mellom brann og redning og skogsjefer i kommunene og allmenningene. Flere kommuner har i dag en fungerende skogbrannreserve. Dette er frivillige som blir bedt om å møte hvis det trengs støtte.
Skogbrannovervåking
Skogbrannflyovervåking i Innlandet er på plass. Dette er en avtale med seks småflyklubber som er operativ fra 1. mai til 15. september. 2-3 flyklubb ber har vakt hver uke. I perioder med skogbrannfare er det tre fly oppe daglig. Det er nødnett og GPS-utstyr i disse flyene slik at de har direkte kontakt med 110-sentralen. I tillegg til dette er det skogbrannhelikopter i beredskap.
Kjenstadbakk oppfordret alle til å følge med på Skogbrannindeksen https://skogbrannfare.met.no/ For tiden er det fare for gressbrann. Prognoser for dette ligger også her. Vi har også et generelt bålforbud i tidsrommet 15. april til 15. september.
Flyktninger
Nasjonalt har 75.509 søkt om kollektiv beskyttelse og 73.928 har fått innvilget kollektiv beskyttelse. De første fire ukene i år har vi hatt 44% lavere ankomst enn på samme tid i fjor. Ikke godt å si hva som er årsaken til dette med innstramming av regelverket kan være en årsak. Vi har 15 mottak i Innlandet. I det siste er det avviklet et mottak på Vinstra og et mottak for enslig mindreårige på Toten.
Kommunene i Innlandet ble anmodet om å bosette 2900 flyktninger i 2024. De har vedtatt å bosette 2660 flyktninger i 2024. Til nå er 870 bosatt så vi ligger godt an. Det er et potensiale for høye ankomster, men prognosen ligger på i underkant av 40.000 flyktninger i 2024.
Boligkapasiteten i kommunene
I rapport fra kommunene fra mars ser vi at fire kommuner i Innlandet ikke har ledige boliger, 20 kommuner har kun få boliger tilgjengelig, 21 kommuner har tilstrekkelig med boliger og en kommune rapporterer god kapasitet.
Mange kommuner melder utfordrende kapasitet hos Nav-kontorene til å gi sosiale tjenester. Stort trøkk på NAV-kontorene. 17 % i den yrkesaktive alder er i et arbeidsforhold.
Godt og sterkt og samlet lag
Ass. Statsforvalter Sigurd Tremoen roste samarbeidet i Innlandet. Vi jobber godt sammen for å håndtere ting som eventuelt måtte oppstå. Det er ganske krevende å følge med på den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står overfor. Verden har blitt farligere siste året og også farligere de siste ukene og månedene. Dette er en sikkerhetspolitisk situasjon som ikke kommer til å gå over med det første.
Avslutningsvis minnet fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund om langtidsplanen for forsvarssektoren som foreslår store bevilgninger til Forsvaret. Stortingsmeldingen som følger opp Totalberedskapskommisjonen kommer til våren og er spennende for oss i Innlandet. Vi et sterkt totalforvarsfylke, og i tillegg må vi forberede oss på de lokale situasjonene som kan oppstå fremover med som flom, skogbrann og mottak av flyktninger.
Fylkesberedskapsrådet vil møtes månedlig i tiden framover for å sørge for god samordning og forebygging.
Kontaktpersonar
-
Sigurd Tremoen
Tlf: 61 26 60 02 / 91 16 08 94 -
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51