Statsforvalteren mener E6-planer må forbedres for å sikre viktige hensyn

E-6
E-6 Foto: Anne Kathrine Fossum / Statsforvalteren i Innlandet.

Utbygging av ny firefelts E6 mellom Moelv og Roterud er et infrastrukturprosjekt som er av stor betydning for Innlandet og Norge. Statsforvalteren mener det er mulig å forbedre planforslagene som er lagt ut til høring, slik at de sikrer bedre løsninger for innbyggerne i de berørte kommunene og for Innlandet.

Publisert 19.09.2024

Det er viktig at det er god framdrift i planlegging og gjennomføring av tiltaket blant annet av hensyn til Mjøssykehuset. Statsforvalteren er innstilt på å bidra til dette.

Begge planalternativene legger til rette for tiltak som er i strid med nasjonale eller viktige regionale hensyn, noe som gir grunnlag for innsigelse. Viktige hensyn knyttet til naturverdier, vassdrag, friluftsliv, støy og til samordnet areal- og transportplanlegging er ikke godt nok vurdert i konsekvensutredningen. Utforming av ny E6 og ny Mjøsbru er ikke tilstrekkelig avklart, samtidig som dette er tiltak som vil påvirke landskapet i og langs Mjøsa for framtida. Samfunnssikkerhet knyttet til flomfare og til sikring av framtidig atkomst til Mjøssykehuset er ikke tilfredsstillende ivaretatt i planforslagene.

Statsforvalteren mener derfor det ikke er grunnlag for å rangere de to alternativene.  Begge alternativ er etter vår vurdering mangelfullt utredet, og ivaretar ikke nasjonale og regionalt viktige hensyn godt nok.

Når konsekvenser av planforslaget er nærmere utredet må Statsforvalteren se helhetlig på hvordan de ulike hensynene vi har ansvar for, kan ivaretas og avveies.

Les hele uttalelsen her: Uttalelse til høring - Reguleringsplan for E6 Moelv - Roterud (.pdf)

Kartutsnitt
Foto: Faksimile fra rapporten.