Måten ungdommen i Innlandet beskriver seg selv på, gir håp

Portrett av dame
Velferdsdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet Randi Lilleengen Beitdokken. Foto: Kristina Skamsar.

De unge er opptatt av å vise omsorg, har høy rettferdighetssans og engasjement, og de ønsker å spre et større framtidshåp. Flertallet har en god venn de kan stole på, og mange liker svært godt å være sammen med foreldrene sine. Slike fakta er viktige å kjenne. Innsikt fra ungdommen kan hjelpe oss til å fokusere på de rette tingene.  

Publisert 23.12.2024

Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen er nå oppsummert i en rapport for Innlandet som ble lansert 28. november. 19 000 elever på ungdomsskole og videregående skole deltok. 

Ungdommens svar gir mange lyspunkter som kan motivere oss som jobber med ungdom. Og kanskje kan rapporten gi nyttig innsikt og litt ro i sjela for mange foreldre – og muligens også for ungdommene. For kjenner vi ikke fakta, kan vi alle falle for myter og rykter, og tilpasse adferden vår etter dette. En av de unge som var med da undersøkelsen ble presentert nylig, sa det slik; “Hvis jeg får høre at alle drikker før de er 18 år, så må vel jeg drikke også da, for å ikke være annerledes.”  Vi må vite hva som er normalen og hva som er verdt å bevare, samtidig som vi jobber med å forbedre der resultatet er svakere.   

Statsforvalteren har mange oppdrag knytta til ungdom, slik som styrke psykisk helsevern, hindre utenforskap og ivareta et godt og trygt skolemiljø og ivareta rettsikkerheten for barn på barnevernsinstitusjoner. Vi er derfor opptatt av å forstå ungdommen gjennom fakta og ikke minst fokusere på gode eksempler og hva som er positivt. Ungdom som deltok da Ungdata-resultatet ble lagt frem, sa også at det er viktig å ha fokus på det som er bra, skape håp, engasjement og framtidstro for ungdommen i Innlandet.  

Oppsummeringen av Ungdata-undersøkelsen er et resultat av et samarbeid mellom oss, Innlandet fylkeskommune og Korus-Øst - og du kan finne den på nett. Her tegnes et balansert bilde av dagens ungdom som grunnlag for innsats både fra foreldre, fagfolk rundt ungdommene og oss i offentlig forvaltning. 

Rundt 80 prosent føler at de mestrer ting og har vært glad siste uka, mens 60 prosent av jentene bekymrer seg for mye om ting og opplever psykiske helseplager. Mellom 92 og 97 prosent bryr seg om andre menneskers følelser, vil hjelpe andre og bidra til rettferdighet.  

Om lag 94 prosent har ikke smakt alkohol på 8. trinn, mens tallet har sunket til ca 40 prosent på Vg1. Ungdommen lytter mer til foreldrene når det gjelder synet på alkohol enn på jevnaldrende. Andelen som har brukt andre narkotiske stoffer er økende. Det er viktig å påpeke at det fremdeles er slik at de aller fleste ungdommer ikke bruker illegale rusmidler.  

Ca 10 prosent oppgir at de har blitt mobbet siste 14 dagene på 8. trinn og andelen synker med økende alder. Mobbing tar uante former og både oppleves og defineres på nye måter, ulikt da vi foreldre var unge. Vi må være på deres arenaer, være nysgjerrige på hva som skjer på Snap, spill eller Tik-tok. Mange nye vennskap og glede kan skapes gjennom digital dialog og samspill, men også frykt og utenforskap.  

Foreldre er i enda større grad enn før de unges nærmeste fortrolige, og de ønsker å være sammen med oss (61 prosent liker svært godt å være sammen med foreldre sine). De som oppgir at de liker å være sammen med sine foreldre oppgir også i større grad at de tror de vil få et godt og lykkelig liv (75 prosent), og i større grad vil fullføre videregående skole (91 prosent).  

Det er en julegave verdt å ta med seg – tiden med en engasjert ungdom som vil utfordre meninger eller en stille ungdom som bare vil gjøre noe sammen. Eller – muligheten til å vise raushet til den som gjorde en bommert og som trenger litt trøst. I de gode relasjonene der mestring og trygghet skapes ligger magien. Ta vare på den og gjør det beste ut av jula for både ungdom og voksne.  

Randi Lilleengen Beitdokken, velferdsdirektør Statsforvalteren i Innlandet