Dronningen deltar på håndverkskonferanse på Maihaugen

Portrett Norges Dronning
Hennes Majestet Dronning Sonja. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Hennes Majestet Dronningen kommer til konferansen Løfte håndverket på Maihaugen 6. mai. Arrangementet har Riksantikvarens nye håndverksstrategi som hovedtema. Dronningen skal delta på konferansen, møte tradisjonshåndverkere og organisasjoner.

Publisert 08.04.2025

Hennes Majestet Dronningen har opp gjennom årene vist et sterkt engasjement for tradisjonshåndverk, noe hun også gjør ved å delta på denne konferansen.

– Vi setter stor pris på Dronningens deltakelse. Dronningen bidrar til å synliggjøre hvor viktig godt håndverk er for at vi skal ta vare på kulturarven for fremtiden, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Konferansen er et samarbeid mellom Riksantikvaren og Norsk håndverksinstitutt, og programmet er i sin helhet viet til Riksantikvarens nye håndverksstrategi – et tema som opptar både tradisjonshåndverkere, organisasjoner, eiere og forvaltere av kulturminner, utdanningsinstitusjoner, myndigheter og mange andre.

Fra ord til handling

Håndverksstrategien har som overordnet mål at eiere og forvaltere av fredede og verneverdige bygg, anlegg og fartøy skal få stabil tilgang på håndverkerkompetanse. I dag stopper mange istandsettingstiltak opp fordi det er begrenset tilgang på håndverkere med relevant og nødvendig kompetanse. Riksantikvarens håndverksstrategi skal bidra til både økt kompetanse og kapasitet, den skal bidra til at håndverkere med relevant kompetanse får bedre tilgang til oppdrag i kulturmiljøfeltet, og strategien skal bidra til kunnskapsutvikling.

Hvordan gå fra strategi til handling? Dette er spørsmålet som konferansen skal belyse fra ulike vinkler. Det er ventet rundt 300 deltakere til arrangementet på Lillehammer.

Godt håndverk ivaretar kulturmiljø

Tradisjonshåndverk er et stort mangfold av fag og teknikker, og mange er ikke klar over omfanget. Dyktige tømrere er helt avgjørende, men det trengs også en rekke andre fagfolk for å ta vare på mangfoldet av kulturminner – for eksempel murere, tradisjonsmalere, gjørtlere, trebåtbyggere, smeder, treskjærere, sølvsmeder, gipsmakere og forgyllere. Mange av disse fagene vil være representert på konferansen Løfte håndverket.

Dame smir
Ida Skjæveland Moi er håndverksstipendiat og smed. Hun arbeider med å tilegne seg og videreføre tradisjonen rundt navarsmiing. Foto: Norsk håndverksinstitutt.

Også håndverket må vernes

Det er ikke bare de fysiske kulturminnene som er viktige å ta vare på, men også det utøvende tradisjonshåndverket i seg selv. I 2007 ratifiserte Norge UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven. Tradisjonelt håndverk er ett av fem områder innenfor denne konvensjonen, som Norge har forpliktet seg til å ta vare på.

– Riksantikvarens håndverksstrategi vil ikke bare styrke den fysiske kulturarven vår, men også tradisjonshåndverket, som er en del av vår rike immaterielle kulturarv, sier Eivind Falk, instituttleder ved Norsk håndverksinstitutt, og legger til:

- Vi er svært takknemlig for at Dronningen med sitt engasjement og deltakelse bidrar i arbeidet med å ta vare på tradisjonshåndverket. Dronningen har jo også gjennom en egen utstilling i Dronning Sonja KunstStall, Slottets håndverk gjennom 200 år, bidratt sterkt til å løfte tradisjonshåndverket i Norge.

Program Løfte håndverket:
https://handverksinstituttet.no/loefte-haandverket/loefte-haandverket-vaarseminar-2025

Pressekontakter:

Pressen må akkrediteres, med frist onsdag 30. april.

Forespørsel om akkreditering og spørsmål sendes til Statsforvalteren i Innlandet ved kristina.skamsar@statsforvalteren.no

Øvrige spørsmål om arrangementet:

Riksantikvar Hanna Geiran: Pressetelefon: 404 65 153, pressekontakt: Øyvind Aase Fluge - oyvind.aase.fluge@ra.no, 952 41 551

Instituttleder Norsk håndverksinstitutt, Eivind Falk 99150862, eivind.falk@handverksinstituttet.no 

Kontaktpersoner