Hatefulle ytringer mot folkevalgte kan true selve demokratiet
Når Statsforvalteren i Innlandet, Innlandet Politidistrikt, Innlandet fylkeskommune og KS Innlandet retter søkelyset mot ytringsfriheten og hatefulle ytringer mot folkevalgte, er det for å sikre grunnsteinen i samfunnet, at folk kan og vil delta i politikk.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Ytringsfrihet er både en individuell menneskerettighet og en forutsetning for et fungerende demokrati. I disse dager ser Ytringsfrihetskommisjonen nøye på hvordan disse to sidene av ytringsfriheten virker sammen i det norske samfunnet. Hatefulle, diskriminerende og ellers krenkende ytringer er et viktig tema i arbeidet deres.
Også i Innlandet er det bekymring for de hatefulle ytringene, rett og slett fordi det kan drive folk ut av politikk, debatt og samfunnsinnsats som vi trenger. Visse grupper viser seg å være særlig utsatt. Derfor arrangerer vi det åpne møtet om hatefulle ytringer og hvordan det påvirker demokratiet vårt – for å få delt kunnskapen om dette, og vise handlingsmuligheter.
Bli med på arrangementet
Gå inn på lenken og følg arrangementet fra kl. 18.00, torsdag 26. august.
Disse deltar:
- Programleder: Olav Brostrup Müller, kultursjef i Lillehammer siden 2017.
- Politimester Johan Brekke, Innlandet politidistrikt. Politimester i Innlandet siden 1. januar 2016.
- Politiinspektør Johan Martin Welhaven, Innlandet politidistrikt. Leder av Felles enhet for påtale siden 1. april 2018.
- Gjertrud Nordal, politiker i Høyre. Fylkestingsrepresentant for Innlandet Høyre og leder i Høyres kvinneforum Innlandet.
- Bjørn Jarle Røberg-Larsen, politiker i Arbeiderpartiet. Kommunestyrerepresentant og fylkessekretær for Arbeiderpartiet i Innlandet.
- Anita Ihle Steen, Ordfører i Ringsaker kommune og medlem av Arbeiderpartiet. Ordfører i Ringsaker siden 2007.
- Tom Martin Hartviksen, ansvarlig redaktør og daglig leder i GD og leder i Oplandenes redaktørforening.
- Lise Spikkeland, spesialrådgiver for lokaldemokrati i KS Innlandet.
- Eva Bueie Nygård, tidligere mobbeombud i Oppland og Innlandet. Mobbeombud i perioden september 2018 – juli 2021.
- Statsforvalter Knut Storberget, Statsforvalteren i Innlandet. Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Hedmark og tidligere justisminister.
- Fylkesordfører Even Aleksander Hagen, Innlandet fylkeskommune. Medlem av Arbeiderpartiet og tidligere fylkesordfører i Oppland.
Teknologien påvirker demokratiet på godt og vondt
Det er over 20 år siden sist ytringsfrihetens kår ble ettergått i Norge, og en teknologisk revolusjon har skjedd i mellomtiden. Nå kan enhver med tilgang til en mobiltelefon ytre seg til et stort publikum. Mange av de mest brukte mediene i dag er ikke redaktørstyrte, men styres av snevre algoritmer eller av en redaktør i USA eller Kina med et annet tankesett enn vårt. Og ekstremister bruker vold og trusler for å presse andre ut av debatten eller frede sin ideologi fra diskusjon og kritikk. Falske nyheter spres for å undergrave motstandere og autoriteter, og politikere, journalister, akademikere og andre samfunnsdebattanter utsettes i økende grad for trusler, vold og trakassering, og særlig på nettet. Kvinnelige journalister er særlig utsatt for kjønnsrelaterte trusler og trakassering, akkurat som kvinnelige politikere viser seg å være mer utsatt.
Hva «må» du tåle som folkevalgt?
I mandatet til Ytringsfrihetskommisjonen står følgende:
«Hatefulle, diskriminerende og på andre måter krenkende ytringer er en stadig større bekymring. Også ytringer som er vernet av ytringsfriheten, men som like fullt anses som problematiske for de som berøres, kan føre til at mange avstår fra å gi uttrykk for sine meninger i offentligheten.
På den annen side kan man også se tendenser til økt sårbarhet, som bl.a. kan slå ut i krav om å nekte kontroversielle personer og meninger en plass i offentligheten. Det kan hevdes at overdreven skånsomhet er i strid med ytringsfrihetens sentrale begrunnelser, og at det utfordrer ytringsfriheten dersom det er de mest lettkrenkede som skal definere rammene for samfunnsdebatten.»