2020: Et annerledes tur-år

Covid-19 har ført til et annerledesår også for bruken av naturområdene i Innlandet. Covid-19 har vist hvor viktig nærturområdene er. I fjellområdene ser fraværet av utenlandske turister å ha slått ulikt ut for attraksjoner som moskustitting og fugletitting.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 15.12.2020

Statens naturoppsyn har i en årrekke gjennomført ferdselstellinger i ulike naturområder i Innlandet. Dette på oppdrag fra vernemyndighetene. Disse registreringene gir oss nå viktig informasjon om effektene av Covid-19 for bruken både av lokale nærfriluftsområder og internasjonale turistattraksjoner.

Strandpromenaden i Lillehammer er av de områdene hvor en har fulgt utviklingen av ferdsel. I 2013 ble det registrert vel 40 000 passeringer. Ferdselen i området har økt jevnt og trutt, og i 2019 var en oppe i over 60.000 passeringer.  Dette er ikke uventet, siden gangveien langs Lågendeltaet naturreservat er blitt oppgradert og markedsført både av Lillehammer kommune og Fylkesmannen.

Siste år har imidlertid trafikkøkningen vært formidabel, med en økning på hele 43% fra 2019 til 2020, opp til 89.000 passeringer. Den mest sannsynlige forklaringen på økningen er koronapandemien og en økende bruk av nærfriluftsområdene slik en også har sett andre steder i landet. Ferdselstellingene viser at Strandpromenaden og Lågendeltaet definitivt er et viktig nærturområde for befolkningen i Lillehammer også i «normalår», og hvor viktig det er å ivareta nærturturområdene i den pågående E6-utbyggingen.

Kongsvold er et sentralt utgangspunkt for de som ønsker å se moskus på Dovrefjell, mens Fokstumyra tiltrekker fugleinteresserte. På begge lokaliteter har utenlandske besøkende utgjort en stor andel av de besøkende tidligere år, på Kongsvold opp mot 75 %. Både på Fokstumyra og på stiene ut fra Kongsvold fikk en derfor, som forventet, en nedgang i besøket sommeren 2020.

Ved Kongsvold var nedgangen i besøkende relativt beskjeden (17 %). Nedgangen på Fokstumyra var nesten dobbelt så stor, på vel 30%. For Kongsvold sin del ser det derfor ut til at bortfallet av utenlandske turister i betydelig grad ble kompensert av økende besøk av norske turister, mens dette ikke skjedde på Fokstumyra. En kan derfor spekulere i om fugletitting er mindre attraktivt for norske fjellturister enn moskustitting.

 

Kontaktpersoner:

Arne Johannes Mortensen, Statens naturoppsyn, tlf: 480 73 752

Kari Nesdal, Lillehammer kommune, tlf: 917 39 657

Carl S. Bjurstedt, nasjonalparkforvalter Dovrefjell, tlf: 612 66 207

Alexandra Abrahamson, Fylkesmannen i Innnlandet, tlf: 612 66 063