EUs vanndirektiv
EUs rammedirektiv for vann (vanndirektivet) skal sikre en mest mulig helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vannforekomster. Direktivet omfatter alt ferskvann, grunnvann og kystvann ut til én nautisk mil utenfor grunnlinjen. Det omfatter videre både vannkvalitet, flora og fauna.
Vanndirektivet er gjort gjeldende i Norge gjennom vannforskriften. Forskriften setter ambisiøse miljømål for vannforekomstene, som innebærer at de på sikt skal ha god økologisk og kjemisk tilstand. For å nå miljømålet skal det utarbeides forvaltningsplaner og gjennomføres karakterisering av miljøtilstand og miljøbelastninger i vannforekomstene, overvåking og tiltak.
Et hovedelement i vanndirektivet er at vassdragene skal forvaltes som helhetlige systemer. Forskriften deler Norge inn i vannregioner basert på nedbørfeltgrenser, ikke administrative grenser. Hoveddelen av Innlandet ligger i vannregion Glomma og Vannregion Vest-Viken med mindre arealer i andre vannregioner.
Den enkelte vannregion organiseres med en fylkeskommune som vannregionmyndighet og et vannregionutvalg bestående av berørte kommuner, fylkeskommuner, statsforvaltere og andre berørte statsetater på regionnivå. Østfold fylkeskommune er vannregionmyndighet for vannregion Glomma og Buskerud fylkeskommune er vannregionmyndighet for vannregion Vest-Viken. Arbeidet med å nå miljømålene skal koordineres gjennom utarbeidelse av forvaltningsplaner for hver vannregion. Forvaltningsplanene utarbeides av vannregion-myndigheten i samråd med vannregionutvalget, behandles av fylkestingene som fylkesdelplaner og godkjennes av regjeringen.
Vannregionene er for store til å få til gode prosesser for konkret problemløsning og lokal medvirkning. Vannregionene er derfor inndelt i mindre vannområder. Det er i vannområdene hoveddelen av det faktiske arbeidet skjer. De største vannområdene i Innlandet er Mjøsa, Randsfjorden, Valdres, Glomma - Fjellregion, Glomma - Sør-Østerdalen og Glomma - Kongsvingerregionen, samt de norske delene av de svenske vannregionene Västerhavet og Bottenhavet.
Vannportalen er et eget nettsted for formidling av informasjon omkring det løpende arbeid med vanndirektivet i Norge.
Blir det algeoppblomstring i Mjøsa i sommer? beredskap og "Alge-app"
Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver og NIVA, i samråd med Statsforvalteren i Innlandet, anbefaler kommunene rundt Mjøsa lage en plan for hvordan de skal håndtere eventuell algeoppblomstring i Mjøsa. Publikum, for eksempel turgåere, fiskere og båtfolk, kan også rapportere inn oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger) via appen Bloomin' Algae.