Forebyggende og konfliktdempende tiltak mot rovviltskader 2025
Fristen for å søke om tilskudd til tiltak i Innlandet er 15. februar 2025.
Målgruppen for tilskudd til forebyggende tiltak er husdyreiere og beitelag. Forutsetningen for støtte er at tiltakene har stor sannsynlighet for å redusere tap. Fysiske tiltak som skiller rovdyr og beitedyr, for eksempel tidlig nedsanking, hjemmebeite eller flytting til mindre rovviltutsatte områder, er blant de prioriterte tiltakene. For konfliktdempende tiltak er målgruppen organisasjoner, kommuner, lokalsamfunn og privatpersoner.
Områder med høy tetthet av beitedyr og/eller rovdyr vil bli prioritert. Tiltak som omfatter fellesskap i beitelag eller flere besetninger, som tidlig nedsanking, beredskapsarealer og elektronisk overvåking, prioriteres foran enkeltbrukere. Søknadsfrist er 15. februar.
Du kan søke tilskudd til blant annet følgende tiltak:
Tidlig nedsanking
Tidlig nedsanking er et effektivt tiltak for å redusere tap ved å skille beitedyr og rovdyr i tid og rom. I områder med store årlige tap til jerv anbefales det å søke tilskudd til å gjennomføre planlagt tidlig nedsanking.
- Sats: 12 kr per dyr per dag fra planlagt sankedato til og med 1. september–10. september.
- Eksempel: 400 sau sanket 20. august gir 105 600 kr i støtte (400*12*22).
Hjemmebeite
Beitedyr kan holdes på gårdsnære beiter, som innmarksbeiter eller slåttemark, for å redusere risiko for rovviltskader. Disse områdene må være inngjerdet, gjerne med rovdyravvisende gjerder.
- Sats: 13 kr per dyr i opptil 100 dager.
- Eksempel: 400 dyr på hjemmebeite gir 520 000 kr i støtte (400*13*100).
Rovdyravvisende gjerder
Søknaden må inneholde kart over gjerdetrasé, og gjerdet må oppfylle kravene i fastsatt standard. Standard for oppføring og vedlikehold av rovdyrsikre gjerder
- Sats: 100 kr per meter.
Flytting av beitedyr
Støtte til flytting av beitedyr til mindre rovviltutsatte områder.
Vokterhund
Bruk av vokterhund må følge standarder for slike tiltak.
Søknadsskjema for forebyggende tiltak finner du ved å trykke her.
Tilskudd til akutte forebyggende tiltak
Akutte forebyggende tiltak krever avtale med Statsforvalteren på forhånd. Tiltakene gjelder situasjoner med stor fare for tap i løpet av beitesesongen. Søknaden sendes via Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter etter kontakt med Statsforvalteren.
Eksempler på tiltak:
Forsinket slipp på utmarksbeite
Brukes dersom det er stor sannsynlighet for tap ved vanlig beiteslipp.
Ekstraordinært tilsyn
Tilskudd kan gis til ekstraordinært tilsyn for å forebygge tap og overvåke situasjonen.
Tidlig sanking
Et tiltak som også kan settes i verk akutt for å hindre tap i pågående skadesituasjoner.
For akutte tiltak kan Statsforvalteren kontaktes på beredskapstelefon 970 29 840.
Tilskudd til konfliktdempende tiltak
Målgruppen for konfliktdempende tiltak er privatpersoner, kommuner, lokalsamfunn, organisasjoner og forskningsinstitusjoner som ønsker å øke kunnskapen om rovdyr og deres forvaltning. Tiltak rettet mot barn og ungdom blir prioritert.
Eksempler på tiltak som kan støttes:
- Temakvelder, kurs eller konferanser
- Undervisningsopplegg for barn og unge
Søknadsskjema for konfliktdempende tiltak finner du trykke her.
Tilrettelegging for skadefellingslag
Kommuner kan søke om tilskudd for å styrke skadefellingslag og beredskap for fremtidige oppdrag. Fristen for søknad er 15. februar.
Eksempler på tiltak:
- Kursvirksomhet
- Tekniske hjelpemidler
- Kommunikasjonsutstyr
For mer informasjon om støtteberettigede tiltak, se forskriften om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak. Kontaktpersoner og lenker til forskrift og standarder finner du på høyre side av denne nettsiden.
Kontaktpersonar
Lenkjer
Tidlig sanking som forebyggende tiltak
Tidlig nedsanking har vist å ha god tapsreduserende effekt i akutte skadesituasjoner, særlig i områder med jerv. Det er avgjørende at alle besetningene i beiteområdet sankes ned så fort som mulig når en akutt skadesituasjon oppstår.
Mer enn åtte av ti skader på sau og lam forårsaket av jerv blir påvist etter 1. august, og 50 % påvises etter 1. september. Tidlig nedsanking av sau må prioriteres i jervesonen, og Statsforvalteren anbefaler tidlig nedsanking primært i områder der det oppstår skader av jerv i august og utover. Det er viktig at beiteområder som har hatt betydelige tap til jerv de siste årene har beredskap til å gjennomføre tidligsank.
Tidligsank er tilskuddsberettiget dersom beiteområder/beitelag søker Statsforvalteren i forkant. Det gis tilskudd for alle dyr som er sanket før 1. september. For disse dyrene beregnes tilskuddet som en fast sats pr dyr fram til normal sankedato for område (ca 10. september). Statsforvalterenen utbetaler bare tilskudd når tidlig nedsanking skyldes fredet rovvilt. Omfanget av tiltaket vil til enhver tid avhenge av budsjettmessig dekning.