Masseutbrudd av Heggspinnmøll

Trær som er angrepet av heggspinnmøll skiller seg tydelig ut blandet de grønne trærne.
Trær som er angrepet av heggspinnmøll skiller seg tydelig ut blandet de grønne trærne. Foto: Ruben Eik Birkeland

Den 22. mai ble det første tilfellet av heggspinnmøll registrert på Skogskader.no, denne gangen i Nord-Fron. Siden da har det kommet flere meldinger om heggspinnmøll rundt Mjøsa og nordover langs Lågen. Et omfattende utbrudd pågår nå, der et stort antall heggtrær er angrepet. I det ellers så grønne landskapet skiller de angrepne trærne seg ut, uten bladverk og innkapslet i silke fra heggspinnmøllens larver.

Publisert 05.06.2024

Heggspinnmøll: En Plage for heggtrær

Heggspinnmøll (Yponomeuta evonymella) er en liten sommerfugl med hvite vinger og svarte flekker. Arten har en ettårig livssyklus hvor den legger egg på heggetrær (Prunus padus) om høsten, og larvene klekkes påfølgende vår. Larvene lever i store silkespinnende kolonier, og ved større utbrudd kan de innkapsle hele trær med sitt hvite silkespinn. Dette spinnet beskytter larvene mens de spiser bladverket.

Heggspinnmøll larvene har fullstendig ribbet et tre for blader og innkapslet det i et lag silkespinn

Heggspinnmøll larvene har fullstendig ribbet et tre for blader og innkapslet det i et lag silkespinn. Foto: Ruben Eik Birkeland

Utbredelse og sykluser

Heggspinnmøllen er naturlig hjemmehørende i store deler av Europa og Asia. I Norge finnes den primært i lavereliggende strøk i Sør-Norge, og er mest kjent for masseangrep på Østlandet. Arten har vanligvis en utbruddssyklus på ti år, og de siste store utbruddene var i 1995 og 2005/2006. Klimaet, spesielt varme temperaturer om våren og sommeren, kan påvirke utbruddssyklusene og omfanget.

Skader og bekjempelse

Infiserte heggtrær mister raskt bladene sine, noe som gir trærne et dødt og forfallent utseende. Selv om trærne ofte klarer å sette nye blader på sensommeren etter at heggspinnmølllarvene har forpuppet seg og klekket, kan gjentatte angrep over flere år svekke trærne, noe som i sjeldne tilfeller kan føre til tredød.
Bekjempelse kan gjøres ved å fjerne larver og spinn manuelt, ved å beskjære kvister med silkespinn. Dette kan redusere omfanget av angrepene, men har liten betydning i en større sammenheng. Naturlige fiender som snylteveps kan bidra til å holde bestanden nede, og trærne bygger opp sitt kjemiske forsvar etter et angrep, noe som gjør dem mindre utsatt for fremtidige angrep.

Her er det fortsatt noen blader igjen, men det er ikke lenge til de også er borte

Her er det fortsatt noen blader igjen, men det er ikke lenge til de også er borte. Foto: Ruben Eik Birkeland

Begrenset økonomisk betydning

Selv om heggspinnmøllens angrep kan være visuelt skremmende, har de liten økonomisk betydning ettersom arten utelukkende angriper hegg. Heggtrærne klarer ofte å komme seg igjen etter angrep, og den generelle påvirkningen på skogbruk er minimal. Likevel kan angrep påvirke trær i hager dersom hegg brukes som prydtre.

Oppfordring til å melde fra om funn

Vi anbefaler alle å melde fra om funn av heggspinnmøll, samt andre skader på trær eller skog, på Skogskader.no. Dette vil bidra til å overvåke og håndtere utbruddene bedre.