Nyttig fagdag for markberedningsentreprenører

I forkant av driftssesongen arrangerte Fylkesmannen i Hedmark fagsamling om markberedning for entreprenører og maskinførere i Hedmark og Oppland.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 24.11.2015

Samlinga ble gjennomført i samarbeid med Skogkurs, Bracke Forest AB og Stora Enso Skog AS. På fagsamlingen deltok nesten samtlige entreprenører/maskinførere som driver med markberedning i Hedmark og Oppland. I tillegg deltok flere oppdragsgivere fra skogeierorganisasjonene mv. Den store deltakelsen er svært positivt med bakgrunn i at markberedning kan oppleves som et kontroversielt tiltak, samtidig som omfanget av markberedning skogfaglig sett bør økes. Med økt kompetanse i planlegging og gjennomføring vil tiltaket bli bedre tilpasset både skog- og miljøfaglige hensyn.

Gravemaskin er mest fleksibelt i mange sammenhenger, men har lavere produksjon og høyere kostnader. I antall er det flest aktører som utfører markberedning med gravemaskin, men arealmessig gjøres mest med spesialutstyr på lassbærer.

Det ble avdekket behov hos flere aktører for bedre arbeidsinstrukser. Det ble videre påpekt behov for avklaring i planleggingsfasen av hvilke områder på et objekt som skal behandles og hvilke områder som skal utelates fra behandling, antall flekker som skal opparbeides per dekar og hvor aggressiv markberedningen skal være ut fra foryngelsesmetode og marktype. Det er også viktig at maskinfører på detaljnivå under arbeidets gang har kompetanse til begrunnet å fravike planleggingen, og rapportere dette.

Fagsamlingen avdekket også behov for et enkelt og effektivt system for løpende resultatoppfølging opp mot arbeidsordre for maskinfører. Erkjennelsen er at ingen blir bedre uten å måle resultater og vurdere kritisk det som er gjort.

Trygve Øvergård fra Skogkurs vurderer resultatet av markberedningen.

Det ble også demonstrert muligheter som ligger i innstilling av aggregatet på lassbærer for å tilpasse behandlingen til marktype og etterfølgende skogskjøtseltiltak. Dette gjøres nå hydraulisk. På eldre aggregater ble dette gjort mekanisk, eller i realiteten ofte ikke gjort, med følge at det ofte ble kjørt med feil angrepsvinkel på harven og behandlingen ble med det på mange steder i overkant aggressiv.

Deltakerne uttrykte seg positiv til fagsamlingen og ønsket årlige samlinger.