Helt kongle!

Granskogen i Hedmark bugner av kongler. Skogfrøverket på Hamar ønsker å sanke godt granfrø til en klimatilpasset og produktiv framtidsskog.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 02.12.2015

Det meste av frøbehovet dekkes fra egne frøplantasjer som «Sanderud» i Stange, men noe frø må fortsatt sankes i egnede bestand i skogen. Men, så langt har analysene vist at det er vanskelig å finne bestand som har kongler med god nok frøkvalitet.

Hedmark har blitt tildelt ei kvote på 240 sekker grankongler fra egnede skogbestand denne høsten. Fra Åmot og nordover (Aø-området) skal det sankes i høydelagene 250–450 moh, mens fra Elverum og sørover (Bø-området) er det i høydelagene 350–550 moh som er aktuelt sankeområde.

Før det iverksettes sanking må det tas kongleprøve som skal analyseres av Skogfrøverket. Det er Fylkesmannen som koordinerer sankingen i fylket, og kommunens skogbruksansvarlig som er ansvarlig for å innhente kongleprøvene.

Det er særlig frøkvalitet og hvor stor andel av frøet som spirer som er viktig. Resultatene så langt viser at det har vært vanskelig å finne egnede granbestand med godt nok frø. Årsaken til dette er at det har vært betydelige skader på konglene både av soppen lokkrust og av kongleinsekter som den bitte lille, men farlige larven til frøgallmyggen.

Fylkesmannen anmoder derfor skogeiere som i løpet av førjulsvinteren skal avvirke gran i de aktuelle høydelagene tar kontakt med kommunen slik at konglesanking kan vurderes. Det må ikke iverksettes sanking før kongleprøve er godkjent, og Skogfrøverket har gitt tillatelse til sanking.

Skogoppsynslaget på fagdag på Sanderud frøplantasje høsten 2015.