Erstatningsordninger etter ødeleggelser som følge av store nedbørsmengder

Vann og vannskader på jorder
Vannet har gjort skade mange steder i Innlandet. Foto: Eivind Holen Buhaug.

Mye nedbør de siste dagene har rammet flere bønder. Statsforvalteren vil vise til erstatningsordninger som er aktuelle å søke på dersom en har fått skader på eiendom.

Publisert 11.09.2024

Mye nedbør de siste dagene har rammet bønder på ulike måter i kommunene våre. Statsforvalteren i Innlandet har dialog med landbrukskontorene og bistår med informasjon og veiledning. Denne artikkelen viser til erstatningsordninger som er aktuelle å søke på dersom en har fått skader på eiendom som følge av mye nedbør.

I grove trekk kan vi si at statens erstatningsordninger kan dekke tap/skader som en ikke kan få dekket gjennom allment tilgjengelig forsikringsordninger:

  • Forsikring ved naturskade: Bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader er automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ordningen administreres av Norsk Naturskadepool hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer. Se informasjon hos Norsk Naturskadepool eller ditt forsikringsselskap.
  • Forsikring ved produksjonssvikt: Flere jordbruksforetak har forsikring som delvis dekker egenandel på 30 % for produksjonssvikten. Kontakt ditt forsikringsselskap om du har spørsmål.

Staten har to ordninger som gjelder henholdsvis for naturskade og produksjonssvikt i jordbruket der sistnevnte omhandler avlingsskader.

Under følger en oversikt over erstatningsordningene:

Tilskudd ved produksjonssvikt

I denne ordningen er det Statsforvalteren som fatter vedtak etter en gjennomgang av kommunen.

Vi minner om at gårdbrukere må sende inn melding om produksjonssvikt der dette er aktuelt. Dette skal gjøres elektronisk via Altinn, eller ved å kontakte landbrukskontoret i kommunen.

Hvem kan søke?

Ordningen gjelder jordbruksforetak.

Hva kan erstattes?

  • Svikt i planteproduksjon og honningproduksjon som skyldes klimatiske forhold.
  • Avlingen i skadeåret må være mindre enn 70 % av gjennomsnitt for vekstgruppen. Det vil si at det er en egenrisiko på 30 prosent.

Minste utbetaling 5 000 kroner.

Skade må meldes til kommunen uten ugrunnet opphold og for hver årsak som tørke/flom, slik at kommunen kan befare skadet areal.

Søknadsfrist: 31. oktober.

Les mer om tilskudd ved produksjonssvikt.

 

Erstatning etter naturskade

Statens naturskadeordning håndteres av Landbruksdirektoratet. Denne ordningen kan gi erstatning for skader på objekter det ikke er mulig å forsikre gjennom en alminnelig privat forsikring.

Hvem kan søke?

Private eiere, selskap, veilag og foreninger, personer med leiejord, tomtefestere og andre rettighetshavere kan søke om erstatning.

Skadet objekt kan ikke være eid av stat eller kommune. For ødeleggelser på kommunal infrastruktur kan kommunene sende søknad om skjønnsmidler.

Hva kan erstattes?

Statens naturskadeordning kan gi erstatning for skader på

  • veier og broer
  • jordbruks- og skogsareal
  • kaier/moloer av stein/betong
  • skog - forårsaket av flom og skred
  • andre byggverk som ikke dekkes av vanlig forsikring

Minste erstatningsgrunnlag 20 000 kroner.

Se mer om naturskadeordninga.

Søknadsfrist: senest 3 måneder etter skade

Søknaden sendes direkte til Landbruksdirektoratet.

 

Kontaktpersonar