Regionale miljøkrav i jordbruket i Gran

Kantsoner Foto: Thomas-Erik Smeby

Forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, og Gran kommune i Innlandet, er nå fastsatt og publisert på Lovdata.

Publisert 21.06.2024

Trinnvis ikrafttredelse i nye virkeområder

Krav 5 og 6 trer i kraft 01. juli 2024, krav 1, 2 og 4 trer i kraft 01. januar 2025, og krav 3 trer i kraft 01. oktober 2025. Hvis du lurer på hva de ulike kravene innebærer, kan du lese forskriften på Lovdata.no

Trinnvis ikrafttredelse gjelder kun nye virkeområder. For virkeområdene som har hatt krav siden 01. januar 2023, gjelder kravene fullt ut.

Det er viktig at du som driver jordbruk i Gran kommune, gjør deg kjent med innholdet i forskriften. Hvis du lurer på om ditt foretak er berørt av miljøkravene kan du gå inn på dette kartet. Du finner også en lenke til kartet og forskriften i boksen til høyre på denne siden.

Jordbruket tar sin del av ansvaret

De nye nasjonale føringene for vannforvaltningen fra 2019, gjør det helt tydelig at jordbruket må øke sin innsats for å redusere tap av matjord og næringsstoffer til vann og vassdrag. Disse føringene ble ytterligere understreket i 2021, da Landbruksdirektoratet ga Statsforvalteren beskjed om å vurdere å innføre miljøkrav der det er behov. De nye miljøkravene er også en del av den viktige helhetlige satsingen på Oslofjorden.  

De nye miljøkravene vil styrke den gode miljøinnsatsen bonden allerede gjør, og bidra til at jordbruket blir enda bedre rustet til å takle klimaendringene.

Hva er regionale miljøkrav?

Forskrift for regionale miljøkrav i jordbruket er et sett med regler som skal legge til rette for miljøvennlig jordbruksdrift. Målet er å beskytte jordbruksarealene mot erosjon og avrenning, slik at matjorda blir på jordet. På den måten tar vi vare på to av våre viktigste ressurser; matjord og vann. 

Hvor finner jeg veiledningsmateriale?

Statsforvalteren i Oslo og Viken har laget en veileder med ofte stilte spørsmål for deg som driver jordbruk i Gran.