Fjellandbruk

Satsingene innen fjellandbruket i Norge er blitt videreført gjennom en 3-årig satsing fra 2025. Fjellandbruksmidlene skal nyttes til kunnskapsbygging og tiltak som gir bærekraftig verdiskaping og styrket beredskap i fjellområdene.
Følgende kommuner er definert som «Fjellandbrukskommuner» i Innlandet:
Skjåk, Lesja, Dovre, Lom, Vågå, Sel, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Gausdal, Øyer, Vang, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Nord-Aurdal, Etnedal, Sør-Aurdal, Engerdal, Os, Tolga, Tynset, Folldal, Alvdal, Rendalen og Stor-Elvdal.
Fjellandbruksmidlene – forvaltningsansvaret er overført fra Statsforvalterne til Trøndelag fylkeskommune
I forbindelse med Jordbruksforhandlingene 2024/2025 ble det bestemt at forvaltningen av Fjellandbruksmidlene skulle overføres fra Statsforvalterne til Trøndelag fylkeskommune.
En ønsker med dette å oppnå mer helhetlige satsinger på fjellområdene på tvers av fylkesgrensene. Videre at fjellandbruksmidlene koordineres med andre virkemidler og med det strategiske arbeidet innen nærings- og samfunnsutvikling som fylkeskommunene har ansvaret for.
Det ble vedtatt en videre 3-årig satsing for fjellandbruket. For 2025 ble det bevilget 3 mill. kroner.
Fjellandbrukssatsingen 2025-2027
Mer helhetlige satsinger på tvers av fylkesgrenser innebærer en føring om at fjellandbrukssatsingen i større grad innrettes mot overordnede utfordringer i fjellandbruket.
Videre er det gjennom kontakt med kommuner og Statsforvaltere blitt vektlagt betydningen av også å kunne støtte opp omkring lokale initiativ som styrker fjellandbruket, for eksempel støtte til fagdager, seminarer og møteplasser, samt andre aktiviteter og tiltak som også kan legge grunnlag for at gode prosjekter blir etablert.
Følgende tiltaksområder og satsinger prioriteres for fjellandbruksmidlene 2025-2027:
Fjellandbruksmidlene skal nyttes til kunnskapsbygging og tiltak som gir bærekraftig verdiskaping og styrket beredskap. Innenfor dette prioriteres følgende:
1. Kunnskapsutvikling og tiltak som gir økt bruk av utmarksbeiteressursen
2. Kunnskapsutvikling og tiltak som styrker seterbruken
3. Kunnskapsutvikling og tiltak som bygger omdømme og styrker rekruttering
4. Kunnskapsutvikling og tiltak innenfor klimatilpasning, agronomi og driftstilpasning
For å imøtekomme formålet knyttet til helhetlige satsinger og i tillegg støtte opp om lokale initiativ, tiltak og satsinger, har en valgt å dele rammen for fjellandbruksmidlene i to:
I:
Nasjonale Fjellandbruksmidler:
1,9 mill. kroner avsettes til samarbeidsprosjekter som bygger opp under en helhetlig og fylkesovergripende satsinger innen fjellandbruket.
Forvaltning og søknad:
Midlene til mer helhetlige og fylkesovergripende prosjekter er lyst ut av Trøndelag fylkeskommune, med søknadsfrist 01.06.2025.
Nærmere informasjon om ordningen:
Tilskuddsmidler landbruk - Trøndelag fylkeskommune
II:
Fjellandbruksmidler til Innlandet:
1,0 mill. kroner tildeles fylkeskommunene i de fire fjellandbruksfylkene for å støtte lokale initiativ i fjellandbruket.
Midlene fordeles slik:
Innlandet fylkeskommune: 400 000 kroner
Trøndelag fylkeskommune: 200 000 kroner
Telemark fylkeskommune: 200 000 kroner
Buskerud fylkeskommune: 200 000 kroner
Forvaltning og søknad:
Midlene kan bevilges til fagdager, seminarer, møteplasser, forprosjekter m.m.
Midlene er utlyst av Innlandet fylkeskommune, med løpende behandling av søknader.
Nærmere informasjon om ordningen:
Midler til fjellandbruket - Innlandet fylkeskommune
Vi oppfordrer med dette de ulike aktørene innen landbruket (organisasjoner, institutter, kommuner, samarbeidsorganer m. fl.) om å søke tilskudd til tiltak og prosjekter som støtter opp om målsettingene og de prioriterte satsingsområdene i fjellandbruket.