Os - en annerledes skoletime

Elever
Knut og ordfører sammen med elever ved Os ungdomsskole Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Hva gjør vi hvis det blir krig i Sverige og er det stor sjans for at det kan bli det? Har vi satt klimasaken til side nå når vi har fått krig i Europa? Ja, dette var kloke spørsmål som kom opp da Knut fikk den ære å holde en skoletime på Os ungdomsskole på vårt kommunebesøk.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.01.2024

Besøket vårt i Os startet på kommunehuset og ordfører Ivar Midtdal ønsket velkommen. Midtdal har vært ordfører i Os siden slutten av oktober 2023. Håper at statsforvalterembete kan være vår sparringspartner like mye som en vakbikkje.

Takk for samarbeidet

Takk for at vi får komme til Os, sa Knut Storberget, jeg føler meg litt hjemme her. Det er nå fem år siden vi var her sist på forrige kommunetur og vi mener det er viktig å bruke tid på å reise ut. Vi ønsker virkelig å være en sparringspartner og ikke en vaktbikkje. Takk for samarbeidet i de årene vi har bak oss med alle hendelsene som har vært. Pandemien lærte oss å hjelpe hverandre og å dele på blant annet smittervernsutstyr slik som ble gjort under pandemien. Vi må velge våre slag, men statsforvalterens oppgave er også å forvalte et regelverk, blant annet når det gjelder å bevare matjord. Det er viktig at vi snakker sammen tidlig i utfordrende saker. Jeg ønsker at vi sammen skal finne løsninger i alle saker og sende minst mulig til Oslo, sa Storberget. Det er mye mer behagelig å være statsforvalter når vi ikke har konflikter, men snakker sammen og har tillit til hverandre. Vi blir ikke inhabile av å snakke sammen før saker avgjøres.

Statsforvalter og ordfører
Statsforvalter Knut og ordfører Ivar Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Stram økonomi

Økonomisjef Vidar Mortensen orienterte om arbeidet med økonomiplan 2023 – 2027, status og utfordringer.

Kommunen fikk i 2023 en økning i de frie inntektene. Os kommune har i de siste årene brukt av disposisjonsfondet for å få budsjettet til å gå opp. Noen utfordringer for å få tallene til å gå opp i 2024, har også lagt til grunn bruk av disposisjonsfond dette året og årene fremover, men de har også en plan for innsparing i 2024.

Os kommune har mange ressurskrevende brukere. De bruker også betydelige ressurser på vikarer. Kommunen er gode på helse og det er jobbet mye med kompetanse. Som mange andre innlandskommuner sliter også Os med å få inn kvalifisert arbeidskraft. Det blir færre unge og i sommervikarstillinger som det tidligere var 100 søkere til, får de nå ikke inn nok søkere.

Det skjer mye positivt i Os kommune, nytt helsehus bygges, her får også legekontoret plass. Dette koster, og det er mye som skal forentes.

God diskusjon på hvordan vi skal jobbe sammen på dette området fremover.

Interkommunale samarbeid

Prosjektleder for de interkommunale samarbeidene med Røros, Håltåren og Os Magnus Kristian Moe fortalte oss om de enkelte samarbeidene disse kommunene har. De har fått skjønnsmidler fra både Statsforvalteren i Innlandet og Statsforvalteren i Trøndelag til dette prosjektet.

Det er satt ned et eget prosjekt som skal se på interkommunalt samarbeid innen helse og omsorg. Dette er det feltet vi vil ha størst samarbeid. Et viktig verktøy for samarbeid er helseplattformen. Felles IKT-løsninger gjør at det er lettere å samarbeide.

De tre kommunene har interkommunalt samarbeid på områdene Brann og redning, legevakt, regnskap, lønn, barnevern, Nav og landbruk. De har også samarbeidsavtaler på flere områder. Av disse områdene er Os vertskommune på lønn og landbruk. Det er også flere samarbeid med flere kommuner i Østerdalen.

Nytt skolebygg og ny skolestruktur

Martin Løvø, leder for oppvekst gikk igjennom planene for bygging av en ny barne- og ungdomsskole i kommunen.

Det har over en periode blitt 100 færre elever enn det som skolen var bygget for. Både barneskole og ungdomsskole trenger å renoveres og det er laget et prosjekt for å se på muligheten for dette.

Den største utfordringen er den demografiske situasjonen, som mange andre kommuner er i. Det må også planlegges for at det kan bli flere barn i skolen. Hvorfor skal folk bosette seg i Os når de kan bosette seg i Røros og andre kommuner? For å skille seg ut, må de bygge på noe de andre ikke har. Har planer for et nytt skolebygg. Her kan det skapes aktivitet som gjør kommunen attraktiv.

Visjonen for skolen i Os er: En inkluderende og praktisk skole med aktive og livsglade barn.

En annerledes skoletime

Hva gjør vi hvis det blir krig i Sverige og er det stor sjans for at det kan bli det? Har vi satt klimasaken til side nå når vi har fått krig i Europa? Ja, dette var kloke spørsmål som kom opp da Knut fikk den ære å holde en skoletime på Os ungdomsskole, 8. – 10. klasse.

Statsforvalter og elev ved Os ungdomsskole
Ivrig elev på Os ungdomsskole Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Mesteparten av skoletimen, eller det ble faktisk to skoletimer gikk til å snakke om det internasjonale politiske situasjonen vi er i. Mange engasjerte elever i Os og kunnskapen er stor.

Elevene fikk også vite litt om hvem statsforvalteren er og hva vi gjør i embetet. Knut fortalte hvorfor Statsforvalteren er på tur og besøker alle 46 kommunene som vi har i Innlandet. Innlandet er det største fylket i Norge, når jeg ser dere, så tenker jeg også at vi er best.

Det var ikke bare internasjonale spørsmål som dukket opp på slutten av timen - Kan du få flyttet høstferien tilbake til uke 41 slik at det passer med elgjakta?

Pizzabord
Pizzabord Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Tusen takk for en fin stund hos dere i Os og takk for at vi fikk være med på pizzafest1

FAKTA OM OS

Kommunenavn: Os (etter gården Os der sideelva Vangrøfta munner ut i Glåma)
Landareal: 1.008 km2
Folketall 3. kvartal 2023: 1.884
Ordfører 2023: Ivar Midtdal (Sp)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I OS

Sted: Kommunehuset og Os barne- og ungdomsskole

Tema:

  • Kommuneøkonomi
  • Skole og oppvekst

Knut sin Facebook-post til Os

27 / 46 OS
Dessa ungdommene her nyvalgt ordfører Ivar, er noe å satse på! Oppvakte ungdommer på Ungdomskolen i Os kommune ga tydelige og gode svar i løpet av en lang skoletime om sikkerhetspolitikk og forsvarskommisjon. Imponert! Og vi rakk en en dose om behovet for skoleferie i elgjakta og under Rørosmartnan. Med andre ord; livsviktige tema i sprek kommune.