Halvgått løp for «Knut på tur»
Fylkesmann Knut Storberget satte seg som mål å besøke alle 48 kommuner i Innlandet i løpet av 100 dager i begynnelsen av sin embetstid. Han ville møte politikere og folk flest, unge og gamle for å høre hvordan de har det i dette «Innlandet.» Nå er han og embetet - halvveis.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Ved en tilfeldighet var kommune nummer 24 Vågå – og kommunen inviterte til middag på Nordigard Blessom med Arne Brimi og hans lærlinger som matleverandører. For en «halvveismarkering» det ble!
Nær 100 medarbeidere på kommunebesøk så langt
Fylkesmannen ville bruke besøkene til å lytte, men også fortelle om hvordan han vil at Fylkesmannen skal bidra til Innlandet. Og når Fylkesmannen skrives med stor «F», er det ikke fylkesmannen som person, men hele embetet som menes. Dermed gjelder det også for de 240 medarbeiderne hans.
Noen mente den nytiltrådte fylkesmannen burde holde seg «på huset» i oppstarten av sin embetstid. Han svarte med å invitere medarbeiderne med på tur. Om lag et 100-talls medarbeidere har så langt vært med på kommunebesøk, både for høre hva «nysjefen» sier, men også for å snakke med kommunale ledere og kommunepolitikere om deres hverdag. Slik er nyttig.
Besøk til nytte og til hygge
Også på Nordigard Blessom var det statlige byråkrater ved bordene. Det var også Vågås kommuneledelse og -politikere. Nordigard Blessom skal være en av de eldste gardene i Vågå med flotte tømmerhus fra 1700- og-1800 tallet. Garden er blant annet kjent fra eventyret om «Jutulen og Johannes Blessom», et av Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr (les det gjerne her).
Med vesle Gjendine på armen ønsket Ingrid Blessom velkommen til gards. -Hus skal brukes, sa hun og fortalte om gardens historie. Fylkesmann Knut Storberget, som selv bor i gammelt og tradisjonsrikt hus, mente at det var en fellesnevner for de som har gamle hus – de ønsker seg besøk.
Skal være enkelt å ta kontakt
I en liten tale som fylkesmannen holdt, kom han også inn på «åpen dør» og «lav terskel». Da er det fylkesmannsembetet han mener. Kommunene oppfordres til å ta kontakt. Ta kontakt tidlig hvis en sak ser ut til å bli vanskelig. Det er gjennom dialog det kan letes etter muligheter, sier Storberget.
Han snakker om at Fylkesmannen vil ta initiativ og applauderer når næringskonsulent Live Brimi forteller om heltresatsingen de arbeider med i Nord-Gudbrandsdal. -Skogen må utnyttes bedre lokalt; vi må få mer ut av jordbruket, er også omkvedet til Fylkesmannen. Vi må skape et aktivt og attraktivt Innland og ikke nøye oss med å være en transportåre mellom Viken og Trøndelag. Og henvendt til Live Brimi: -Hold oss orientert.
Lang dags ferd mot natt
På Nordigard Blessom er kalven fortært, Arne Brimi har laget multedessert i peisen i sin magiske gryte (der koker aldri fløte over!), og også den er fortært. Mørket har for lengst senket seg, og det har begynt å snø. Fylkesmannen takker for maten (slik fylkesmenn gjør), og Vågåbesøket går mot slutten. Med møte i sørfylket dagen etter er det praktisk for fylkesmannen å dra hjem denne kvelden. Og hjem er Elverum. 24 mil ligger foran han.
Fylkesmannen får føle avstandene i embetet på kroppen.