Smittevern i restaurant- og serveringsbransjen
Smittespredningen i samfunnet har de siste ukene flatet ut, men sårbarheten for smittespredning er økende ettersom samfunnet i større grad åpner opp igjen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Innbyggerne har mer kontakt med hverandre i det offentlige rom og risikoen for spredning av covid-19 har vist seg å være særlig høy i serverings- og restaurantbransjen. Her sitter gjeser ofte tettere på hverandre enn andre steder i samfunnet.
Helsediretoratet anbefaler MINIMUM en meter AVSTAND mellom personer i det offentlige rom, inkludert serverings- og restaurantbransjen.
Ved serveringssteder som har skjenkebevilling skal servering av alkohol skje ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester. Kommunen kan forby skjenking av alkohol etter smittevernloven § 4-1.
Kommunene har ansvaret
Kommunen og kommunelegen har ansvar for å holde oversikt over smitteforekomsten i kommunen til enhver tid. Kommunene skal også gjennomføre de tiltakene som trengs lokalt for å stanse videre smitte så raskt som mulig, jf. smittevernloven §§ 7-1 og 7-2. Helsediretoratet ber også kommunene om å styrke tilsynet med serverings- og restaurantbransjen.
De ber også kommunene forsikre seg om at alle relevante smittevernråd- og veiledere følges. Dersom de brytes forventes det at kommunene følger dette opp.
(Oppdatert 20. juli)