Koronaen svekker grensesamholdet: - Nå må vi snakke med hverandre, ikke om hverandre
Fylkesmannen i Innlandet og Landshøvdingen i Värmland og i Dalarne går sammen for å bevare det gode naboskapet. Nå kommer de med fem egne grenseråd for økt samhold - og en påminnelse om viktige smittevernråd som er like i Norge og Sverige.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
De tre kollegaene henvendte seg til media i begge land - og til en region som består av 77 kommuner og 939.000 innbyggere. De tre vil bidra til å bevare det sterke samholdet i grensebefolkningen og styrke samarbeid og utvikling som har foregått fritt over landegrensene i mange tiår - frem til koronaen kom.
Begrens smitten - bygg samfunnet
Fylkesmann Knut Storberget og kollegaene Georg Andrèn og Ylva Thörn har to felles fokus - å begrense smitten og fortsette å ta initiativ for å utvikle samfunnene våre sammen - i tråd med visjonen for nordisk samarbeid.
De understreket alle at veien videre starter med få ned smitten. Landshøvding Thörn oppfordret alle til å tenke på smittevernet først - og leste opp fem regler for smittevern, som altså gjelder i begge land:
- Vi tenker hygiene og fortsetter å vaske hendene
- Vi tester oss så fort vi mistenker at vi kan være sjuke
- Vi er forsiktige og blir hjemme også hvis vi bare har svake symptomer på sjukdom
- Vi er utholdende og holder fysisk avstand
- Vi gjør kloke valg og unngår situasjoner der vi kan bli smittet.
Grensen til Värmland og Dalarna ble stengt igjen den 15. august fordi området de siste ukene hadde hatt over 20 smittede pr 100.000 innbyggere.
Fem nye grenseråd - for samhold og forståelse
På pressemøtet fortalte både fylkesmannen og landshøvdingene at de hører om at samholdet i grenseområdene nå settes på prøve. I denne regionen har grensen vært usynlig for folk flest i mange tiår, men nå er det ulike regimer og regler som splitter befolkningen og skaper distanse. Arbeidstakere opplever hindringer som de ikke ellers møter, og noen føler seg avvist av kollegaer - og noen er redde for smitte på jobb.
Snakke sammen - og møtes digitalt
Ett av rådene går nettopp på dette - å snakke med hverandre og ikke om hverandre. Fylkesmannen bad folk om å snakke sammen og prøve å forstå hverandre, begge veier - og respektere at det nå er ulike regler. Tett kontakt er viktig, enten du ringer broren din eller bestemor over grensa, eller du tar et digitalt møte med forretningsforbindelser og kontakter i Sverige.
De fem grenserådene skal få flere til å handle slik at samholdet styrkes og ikke svekkes fremover:
- Vi møter pandemien sammen. Koronaviruset har påvirket oss alle, og for å komme over pandemien og effektene av den, må vi fortsette å arbeide for en inkluderende, likestilt og sammenhengende region.
- Vi skal snakke med hverandre og ikke om hverandre. Det skal være åpne kanaler, nå behøves den grenseløse kontakten mellom oss mennesker mer enn noensinne.
- Vi bruker våre digitale muligheter for å møtes. Dette møtet mellom fylkesmannen og landshøvdingene skjer digitalt, og vi vil oppmuntre alle til å bruke digitale muligheter til å fortsette å møtes.
- Vi bruker våre embeter for å bidra til konkrete satsinger på tvers av grensen, tiltak som kan skape forutsetninger for både sosialt og økonomisk utbytte.
- Vi ser fremover og fortsetter å arbeide for å oppnå vår felles visjon om at ”i 2030 skal Norden være verdens mest bærekraftige og integrerte region.
Mye større enn billig bacon
Dette handler om noe mye større enn billig bacon, understreket Fylkesmannen og kollegaene hans. Næringslivet er tett sammenvevd rundt grensen, innen for eksempel reiseliv og industri, og står for stor verdiskaping. I Trysil er 35-40% av overnattingsgjestene svenske, i tillegg til mange dagsturister - og mange ansatte. Der er spenningen stor foran vintersesongen.
Fylkesmannen og landshøvdingene fortalte at de i sine embeter har intensivert samarbeidet over grensa og vil fortsette med dette utover høsten og fremover. Bereskapsavdelingene på begge sider av grensen samarbeider allerede tett - og svenske beredskapsfolk var nylig med på Fylkesberedskapsrådet i Innlandet.