I Kongsvinger syr frivillige nærmere 400 smittefrakker
Den yngste er 9 år – den eldste nesten 90. Med frivillige syere som nå leverer nesten 400 smittefrakker, holder Kongsvinger kommune et stort helsetilbud i gang og de ansatte trygge - og produktene er både kortreiste og miljøvennlige.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Smittefrakker ble raskt mangelvare da koronaepidemien kom. Kongsvinger kommune snudde seg fort rundt for å skaffe utstyr til helsevesenet sitt. En av løsningene ble å bestille halvannen kilometer med gult bomullsstoff fra en innvandrerbutikk i Oslo – og mobilisere de frivillige.
-Vi begynte umiddelbart da det ble klart at det ble mangel på utstyr, sier Else Marit Sætaberget, som er rådgiver på helse i Kongsvinger kommune. Kommunen ville ha en Plan B dersom forsyningene ikke kom, siden de har en mengde helseinstitusjoner å utruste, de ordinære kommunale, en regional legevakt og et fengsel som nå er smittefengsel for hele landet.
20 damer stilte på timen
De hadde ingenting på lager av smittevernutstyr, og ingenting var å få kjøpt. Men de var ikke rådville.
-Vi har ikke så god økonomi – men vi har veldig sterk frivillighet, og folk hadde begynt å ringe og tilby oss hjelp. Dermed kom tanken om å få sydd sjøl. Vi ringte Sanitetskvinnene først, de er alltid hjelpsomme – og i løpet av en time hadde vi 20 damer på over 75 år som var klare.
Bestilte 1.5 kilometer med stoff
Rådgiveren hadde sjøl gode kontakter i innvandrerbutikker i Oslo, og gikk i gang med å skaffe perlebomull som tåler kokvask. Ganske raskt var halvannen kilometer bestilt, til 110 kr meteren for dansk kvalitetsstoff.
-Disse frakkene skal vi ha med oss videre, og vi har regnet på at de er tjent inn igjen på tre vask. De er kortreiste, miljøvennlige og økonomiske fordi de varer i flere år, sier Sætaberget.
Kortreist, miljøvennlig – og betryggende
For å få flere syere, brukte de Facebook og nettsiden til prosjekt «Sydugnad». Hundrevis meldte seg, den yngste på ni år. Kulturavdelingen og Frivilligsentralen gikk inn for å organisere. De som meldte seg, fikk stoff og en mal som er laget etter en gammel smittefrakk. Nå har kommunen 150 ferdige frakker og venter på flere som sys nå.
-Vi hadde ikke greid oss med det engangsutstyret som vi har fått. Nå har vi klart å åpne en Covid19-avdeling takket være at disse kan få engangsutstyret vårt, og andre avdelinger får det som sys. Dette hjelper veldig på tryggheten til de ansatte, og vi vet ikke hvor smitten er, så det er godt å ha utstyr i alle situasjoner. Vi er helt avhengige av at de helseansatte er trygge og kan stå i arbeidet med pasientene. Og vi unngår at smitte kan spre seg fra våre folk.
Bistår gjerne andre
Else Marit Sætaberget er klar for å bli ringt til dersom andre vil prøve det Kongsvinger har gjort.
Hun forteller at de er veldige glade for nye, frivillige, og at de i dag har åpnet en ny digital plattform, Nyby, der folk kan melde seg inn som bidragsyter eller en som trenger hjelp. Det gir kommunen sjans til å kvalitetssikre tilbudene som gis og holde kontakt med frivillige fremover.
Smittevernutstyr leveres fortløpende
Hos Fylkesmannen i Innlandet er det fullt fokus og folk på jobb som bidrar til å omfordele det utstyret som finnes i fylket, fra de som har gode beholdninger til de som mangler. Samtidig bidrar vi til at det som kommer av nye forsyninger, fordeles til dem som trenger det mest. Det vil også bli jobbet gjennom påsken med denne fordelingen, og det er ventet nye forsyninger til utdeling.
Helsedirektoratets anbefalinger for produksjon av smittevernutstyr
På Helsedirektoratets hjemmeside kan dere finne dokumentet ”Retningslinjer for dokumentasjon av kvalitet for verneutstyr som ikke fyller kravene i gjeldende regelverk”. Det heter her at flergangsfrakker kan være aktuelt ved begrenset tilgang på engangsutstyr. Helsedirektoratet viser her til Norsk standard: NS 3344: 1997 (Smittefrakker av polyester/bomull) som inneholder spesifikasjoner for/krav til smittefrakker. Dokumentet kan man laste ned gratis på Norsk Standard sine hjemmesider.