Fylkesmannen følger nøye med på utbruddet i Åsnes og Våler og andre utbrudd i Innlandet
- Det er nå avgjørende at vi alle respekterer reglene om å ha maks fem på besøk og så få nærkontakter som mulig, sier fylkesmann Knut Storberget. Han påpeker at én uheldig sammenkomst kan være nok til at viruset sprer seg i en smittefri kommune.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Fylkesmannen i Innlandet har mandag tett dialog med Åsnes og Våler om tiltakene som de nå setter inn, for å gi støtte og bidra til samordning i situasjonen som kommunene er kommet i.
- Det er alvorlig med et så stort utbrudd som får så store konsekvenser, blant annet med nedstengning av skoler og barnehage, sier fylkesmannen. Kommunene samarbeider nå tett med Fylkesmannens helse- og beredskapsfolk som har erfaring fra tidligere utbrudd, samt Folkehelseinstituttet.
3000 i karantene i Innlandet
Fylkesmannen følger i øyeblikket med på seks utbrudd i 10 kommuner i Innlandet. Antallet personer i karantene er i øyeblikket rundt 3000 fordelt rundt i Innlandet. De siste tre ukene er det registrert 262 smittede i fylket, i hovedsak fordelt på 9 kommuner. Forrige uke lå Innlandet på tredjeplass etter Oslo og Viken med et smittetall på 61 pr 100.000 over de siste to ukene. Folkehelseinstituttet regner med at vi nå klarer å finne omkring 50% av de smittede, mot ca 10% i vår.
Nærkontakter og besøk: Vi må følge reglene
Storberget er opptatt av at det som nå beskytter oss mot ytterligere spredning og større utbrudd, er at folk respekterer rådene som er kommet fra regjeringen om å ha maks fem på besøk i hjemmet og begrense antall nærkontakter, i tillegg til de gamle hygienerådene. Man må også sette seg inn i lokale, strengere tiltak som gjelder i flere kommuner med utbrudd.
Fylkesmannen ber også om at våre samarbeidspartnere, kommuner og beredskapsaktører, bidrar til å understreke dette budskapet, slik at det ikke blir noen tvil i befolkningen om at slike tiltak er viktige.
Innlandet er ikke større enn at smitten lett kan hoppe til en kommune uten smitte i løpet av en dag og ett uheldig besøk. Og smitten kan deretter spre seg fort. Kartlegginger som Fylkesmannen gjør, viser nå en tendens til at antallet smittede kan øke veldig raskt, med et hopp fra et par smittede i starten til et titalls positive prøver i løpet av et par dager for noen av de rammede kommunene.
Færre nærkontakter – derfor virker det
Når mange tester positivt, blir det et stort antall nærkontakter å følge opp. Enkelte kommuner melder at det har vært inntil 50 nærkontakter i snitt pr smittet, som må følges opp med samtaler om testing og karantene, helsetilstand osv, noe som tar fra 15 til 60 minutter i snitt pr nærkontakt.
Har vi færre nærkontakter, oppnår vi to ting. Er noen smittet, spres smitten til færre. Dessuten går smittesporingen raskere, slik at man har sjanse til å få satt eksponerte folk i karantene og få testet dem, før de smitter andre.