Slik skal skolene og barnehagene holdes åpne
Fylkesmannen i Innlandet hadde torsdag møte med alle kommunene i Innlandet, samt fylkeskommunen, for å samordne innsatsen rundt skoler og barnehager. Regjeringens mål er at barnehager, skoler og høyere utdanning skal holdes åpne.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Denne uka forberedes skolestarten, som for de aller fleste skjer neste uke. Målet nå er å holde tilbudene til barn og unge i gang. Fra regjeringen er det sagt at det skal mye til før skolene og institusjonene stenger helt ned igjen. Men økningen i smitte de siste ukene gjør at alle må være ekstra påpasselige fremover.
Kommunene forbereder de foresatte
Et eget punkt i Fylkesmannens møte gjaldt informasjonsoppgaven overfor befolkningen. God informasjon til foreldre og foresatte nå i forkant er viktig for å få en god og trygg start. Innlandskommunene bruker både brev til foreldre og foresatte, samt kommunenes nettsider og Facebook-sider for å nå ut.
Foreldre må forberede barna
Rådet som foreldrene nå får fra myndighetene, er å forberede barna godt på reglene som gjelder på gult nivå. God hygiene er like viktig som før sommerferien, og de som er sjuke, skal bli hjemme. Fylkesmannen gav også råd om å sørge for at foreldre vet på forhånd hvordan de vil få beskjed hvis det skjer endringer i smittesituasjonen.
På Utdanningsdirektoratets nettside kan både kommuner og foresatte finne de siste veilederne med informasjon. Her ligger informasjon til foreldre på rundt 15 språk.
Styrer ved hjelp av trafikklysmodellen
Trafikklysmodellen for barnehager og skoler skal gjøre det enklere å skalere tiltakene hvis smittesituasjonen endres. Når skolene starter neste uke er det gult tiltaksnivå som gjelder, men lokale smittevernsmyndigheter kan innføre tiltak om dette er nødvending. Tiltakene må være forholdsmessige til situasjonen og klart nødvendige.
Tiltak bør komme som følge av en bred involvering med fagfolk i kommunen, nabokommuner, regionale etater inkludert Fylkesmannen, og om nødvendig – FHI og HDIR.
Ingen klemming eller store samlinger av folk
Gult trafikklys betyr at hele skoleklasser kan være samlet og at alle elever skal få et fulltidstilbud på skolen med ordinære skoledager. Skolegården kan bli delt opp for å skille klasser fra hverandre. Elever og lærere må unngå håndhilsning, klemming og store samlinger.
Alle er på gult fra start
Nå skal mange som har vært på sommerferie og ikke har sett hverandre på lenge samles igjen, og det er derfor litt større mulighet for at smitte kan oppstå. Derfor starter alle skoler gult nivå for å hindre smittespredning og forenkle smitteoppsporing dersom det skulle oppstå smitte i skolen de første ukene. Foreløpig er det ikke åpnet for at det kan gjøres lokal nedjustering til grønt tiltaksnivå.
Ansvar for grønt, gult og rødt nivå
Fylkesmannen orienterte i møtet om rutiner og ansvar i pandemisituasjonen – og om trafikklysmodellen.
Skoleeier har ansvaret for skolene, og er derfor ansvarlig for at smittevern ivaretas. Alle skoler åpner i utgangspunktet med gult tiltaksnivå, og det er foreløpig ikke anledning til lokalt å beslutte «nedgradering» til grønt nivå. Skoleeier må ha en beredskapsplan som sikrer at skolene raskt kan endre tiltaksnivå ut fra smittevernsituasjonen.
Dersom smittesituasjonen tilsier en opptrapping av tiltaksnivå, er det smittevernmyndighetene som avgjør dette, ikke den enkelte skoleeier, skole eller SFO. Det må være god kontakt mellom skoleeier og lokal smittevernmyndighet i en slik vurdering. Barnets beste er noe av det som må vurderes.
Det er kommunene ved kommunelegen som er lokal smittevernmyndighet. Lokal smittevernmyndighet kan heve nivået fra gult til rødt, og sågar stenge enkeltskoler ved utbrudd. Dersom det er behov for å stenge flere skoler som et forebyggende tiltak, skal det godkjennes av Helsedirektoratet. Alle tiltak bør vurderes drøftet med FHI, og Fylkesmannen deltar også gjerne med råd og fagkunnskap om kommunene tar kontakt.
Har erfaringer å bygge på
På møtet var Lillehammer kommune bedt om å fortelle hvordan de jobber i oppvekst-sektoren. Rundt 150 tilhørere på Teams fikk høre om tett samarbeid i sektoren før sommeren, og at sektoren er blitt mange erfaringer rikere som de nå kan bygge på. Målet som er gjengs for alle, er at skolestarten skal være trygg og god, med høyt fokus på smittevern.
Åpne fremdører og skysskort på skolebuss
Innlandet fylkeskommune deltok i Fylkesmannens møte og orienterte både om skoleskyss og tilbudet på skolene de har ansvaret for. I Innlandet er det 23 videregående skoler, to folkehøyskoler og en fagskole.
Fylkeskommunen er nå opptatt av å ta godt imot førsteklassingene som straks skal starte på nye skoler. Ellers er skoleskyss viktig for veldig mange i Innlandet, og når trafikklyset nå er på gult, kan skoleskyssen utnytte nesten all kapasitet. Målet fra mandag er at framdøra på bussene kan brukes igjen. Dermed kan skysskort registreres igjen - og kapasiteten sikres dermed bedre til de som har rett på skyss.
En del skoler i fylket har internattilbud, og dette er ett av punktene som fylkeskommunen er opptatt av nå som elever samles der fra større områder. Ellers jobber de med å få avklart langsiktige regler for turer knytta til tilbud innen bl a idrett og friluftsliv.
Også fylkeskommunen trakk fram hvor viktig det har vært å samarbeide tett og ha hyppige møter med samarbeidspartnere for å dele erfaringer i pandemitida.
Studiestart ved universitetene, høyskolene og fagskolene
Målet er at semesterstart skal gjennomføres med åpne dører til lærestedene, skriver Kunnskapsdepartementet. Men smittevern setter noen begrensninger. Det kommer til å bli noe mer nettbasert undervisning enn vanlig. Institusjonene har selv ansvaret for å lage sine egne smittevernveiledere, tilpasset ulike studiesteder, studieprogram og forskningsaktiviteter, og de må oppdateres ved behov.
Kontaktpersonar
-
Jon Kristian Sørmo
Tlf: 61 26 61 22 -
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51