¼ av kommunene i Innlandet rekrutterer andre enn helsepersonell til smittesporingsteam
¼ av kommunene i Innlandet har tatt oppfordringen fra Helsedirektoratet om å bruke annet personell enn helsepersonell som medhjelpere på smittesporing.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
For å ha tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre testing og sporing i forbindelse med Covid-19 pandemien, har Helsedirektoratet har oppfordret kommunene til å vurdere å bruke annet personell enn helsepersonell som medhjelpere. En undersøkelse gjennomført av Fylkesmannen i Innlandet viser at ¼ av kommunene har tatt oppfordringen.
Må kunne trø til i løpet av timer
Erfaringer fra lokale utbrudd viser at håndteringen krever svært store ressurser lokalt, akutt og over noen uker, sa assisterende fylkeslege Bente Westrum da resultatene fra undersøkelsen ble presentert i Fylkesmannens kontaktmøte med kommunene i Innlandet torsdag denne uka. Når utbruddet oppdages, må kommunens apparat kunne styrkes i løpet av timer.
Fra teknisk og kultur til smittesporing
For å bistå i smittesporing har kommunene rekruttert og lært opp ansatte fra blant annet administrasjon, HR, økonomi, servicekontor, kultur, byggsak, teknisk etat og oppvekst, i tillegg til frivillige og pensjonister. Helsedirektoratet angir at et smittesporingsteam kan bestå av en teamleder med helseutdanning, en datakyndig koordinator og tre «smittejegere» uten krav til helseutdanning. Alt personell har taushetsplikt.
Verne helsestasjon og skolehelsetjeneste
Det er i stor grad helsesykepleiere som har vært brukt til smittesporingsoppgaver, ifølge ass. fylkeslege Westrum. Helse- og omsorgsminister Bernt Høie og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup understreket i et brev til landets ordførere 4. september viktigheten av at tjenester til sårbare grupper, blant annet sårbare barn og unge, blir vernet. Helsesykepleiere som jobber i helsestasjon og skolehelsetjeneste må ikke omdisponeres til arbeid med TISK (Testing-Isolasjon-Smittesporing-Karantene).
Kontaktpersonar
-
Bente Westrum
Tlf: 61 26 61 02