Ny veileder om atomhendelser for barnehager og skoler
Veileder om atomhendelser for barnehager og skoler er utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.
Veilederen skal bidra til at barnehager og skoler er best mulig forberedt dersom det skulle skje en atomhendelse som gir radioaktive luftbårne utslipp i Norge. Veilederen er laget som en del av det løpende beredskapsarbeidet. Veilederen retter seg mot barnehager, skoler og andre virksomheter som driver opplæringstilbud for barn og unge. Les veilederen her: Ny veileder om atomhendelser for barnehager og skoler
Sjansen for at det vil skje en alvorlig atomhendelse i eller nær Norge er liten. Dersom en slik hendelse skjer, kan det imidlertid gi store konsekvenser for helse, miljø og samfunn. Derfor er det viktig at vi er godt forberedt og har gode planer, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
Dersom det skjer en atomhendelse som rammer Norge eller norske interesser, skal Kriseutvalget for atomberedskap (KU), som ledes av DSA, sørge for koordinert innsats og informasjon.
KU har fullmakt til å sette i verk bestemte tiltak for å redusere konsekvensene i akuttfasen av en atomhendelse. Veilederen fokuserer på tre av disse tiltakene, som vil kunne påvirke barnehager og skoler i stor grad: Råd om innendørsopphold, råd om inntak av jodtabletter og pålegg om akutt evakuering.
Det er i tillegg laget et spørsmål og svar-dokument som gir svar på ulike spørsmål som kan oppstå ved en atomhendelse. Dette kan også være nyttig informasjon for foreldre. Les mer på: Direktoratet for sikkerhet og atomberedskap.
Kontaktpersonar
-
Anders Riis
Tlf: 61 26 61 28 / 40 28 51 48 -
Benedicte Lillegård
Tlf: 61 26 61 30