Tilskudd miljøtiltak
Fristen for å søke statlige tilskudd til miljøtiltak gjennom Miljødirektoratets søknadssenter er normalt 15. januar for de fleste av tilskuddsordningene.
Tilskuddsordningene og rutiner for behandlingen av søknader er avhengige av endelig vedtak av statsbudsjettet for 2024. Vi oppdaterer denne siden så snart vi har ny informasjon. Frister og tilskuddsordninger som er nevnt under, kan bli endret.
Her følger en oversikt over en del statlige tilskuddsordninger for miljøtiltak over Klima- og miljødepartementets budsjett. Søknader om tilskudd sendes gjennom det elektroniske søknadssenteret til Miljødirektoratet.
NYTT 2024:
- Tilskudd til naturrestaurering
- Natursats - tilskudd til lokale tiltak for å ivareta naturmangfold i kommunene.
Les mer om de nye ordningene
Du kan gå direkte til søknadssenteret via https://soknadssenter.miljodirektoratet.no/. Du kan registrere deg som søker og finne informasjon om søknadsprosedyren der, sammen med omtale av de enkelte tilskuddsordningene. Rapportering av tiltak det er gitt tilskudd til skal også skje gjennom søknadssenteret. Ta eventuelt kontakt med Statsforvalteren for veiledning.
Du finner også informasjon om tilskuddsordningene på nettsidene til Klima- og miljødepartementet.
Tilskuddsordninger som Statsforvalterens miljøvernavdeling forvalter:
Se omtale i søknadssenteret av de enkelte tilskuddsordningene ved å klikke på lenkene under. For følgende tilskuddsordninger er søknadsfristen 15. januar:
- Kalking av vassdrag
- Fisketiltak for laks og sjøaure (anadrome laksefisk)
- Trua naturtyper (utvalgte naturtyper og naturtyper på rødlista)
- Trua arter (prioriterte arter og arter på rødlista)
- Villreintiltak og vilttiltak (truede eller sårbare arter eller arter det ikke kan høstes av, samt villrein, grågås og kortnebbgås)
- Tiltak i kulturlandskapsområder registrert som verdifulle kulturlandskap (områdene det kan søkes om tilskudd til står på egen liste over prioriterte områder)
- Tiltak for ville pollinerende insekter
Disse tilskuddsordningene har andre søknadsfrister:
- Akutte forbyggende tiltak mot skade fra rovvilt (kan søkes hele året)
- Forebyggende tiltak i rovviltforvaltningen (søknadsfrist 15. februar *)
- Konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen (søknadsfrist 15. februar *)
*Vi henstiller til søkere om å søke tidligst mulig, helst innen 1. februar - Tiltak i utvalgte kulturlandskap i jordbruket: (I Agder er det tre utvalgte kulturlandskap: Rygnestad og Flateland i Valle kommune, Furøya i Tvedestrand kommune og Vest-Lista i Farsund kommune.
For nærmere informasjon kontakt Statsforvalterens landbruksavdeling)
Noen aktuelle ordninger som Miljødirektoratet forvalter:
Nye tilskuddsordninger 2024, søknadssenteret åpner 1. mars!
- Tilskudd til naturrestaurering (søknadsfrist 5. april 2024)
- Natursats- tilskudd til lokale tiltak for å ivareta naturmangfold i kommunene (søknadsfrist 5. april 2024)
- Generell vannforvaltning (søknadsfrist 15. november 2023). Prosjekter til restaureringstiltak blir høyt prioritert.
- Tiltak mot fremmede organismer (søknadsfrist 15. januar)
- Programmet "Villreinfjellet som verdiskaper" (søknadsfrist 15. januar)
- Verdiskaping naturarv (søknadsfrist 15. januar)
- Tilskudd for å ivareta naturmangfold i kommuneplanleggingen
(åpner 14. desember 2023, søknadsfrist 1. februar 2024) - Tilskudd til klimatilpasning (kunnskap, kompetanseheving og utredning) (søknadsfrist 15. februar)
- Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene.
For 2024 har regjeringen og SV foreslått å sette av 120 millioner kroner til Klimasats-ordningen. Miljødirektoratet er i ferd med å oppdatere informasjon om utlysningen og søknadsfrist, og legger ut informasjon på nettsidene sine så snart som mulig.
Invitasjon til: Webinar om Klimasats, 19.12.2023
Webinar for kommuner og fylkeskommuner som vil søke Klimasats-støtte i 2024 for å kutte utslipp av klimagasser.
- Tilskudd til innlevering av kasserte fritidsbåter (søknadsfrist: perioden 1. januar til 1. desember det året båten kasseres)
- Tiltak mot marin forsøpling (åpner 2. januar, søknadsfrist 25. januar 2024)
Tilskuddsordninger forvaltet av Agder fylkeskommune:
- Tilskudd til friluftslivsformål: Det er fylkeskommunen som har ansvaret for friluftsliv på fylkesnivå. Dette omfatter også de statlige tilskuddsordningene til friluftslivsformål. Mer informasjon finner du på nettsidene til Agder fylkeskommune.
- Tilskudd til fiskeformål: Agder fylkeskommune har ansvaret for forvaltning av høstbare arter av innlandsfisk i fylket. Fylkeskommunen har tilskuddsordning til kultiveringsarbeid og tiltak som bidrar til økt interesse for innlandsfiske
- Tilskudd til viltformål: Søknader som gjelder jaktbare arter i Agder sendes fylkeskommunen. Søknad sendes elektronisk via Miljødirektoratets søknadsportal. Fylkeskommunen i Agder har utarbeidet retningslinjer for tildeling av tilskudd som gjelder høstbare arter.
Kommunene kan søke tilskudd til kommuneplan for naturmangfold
Miljødirektoratet viderefører ordningen der kommunene kan søke om midler for å styrke ivaretakelsen av naturmangfoldet i sitt planarbeid.