Stort behov for kunnskap om farlig avfall
Det viser en kontrollaksjon av seks mottak i 2013.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Fylkesmannen i Aust-Agder har kontrollert seks anlegg i kontrollaksjonen rettet mot mottak av farlig avfall. Denne landsomfattende kontrollaksjonen var gjennomført i samarbeid med Miljødirektoratet høsten 2013.
Resultat av kontrollaksjonen viser at det er stort behov av bedre kunnskap om farlig avfall. Det er viktig at mottakene har god og oppdatert oversikt over hva som er farlig avfall og hvordan de ulike avfallsfraksjonene skal håndteres.
Vi har avdekket avvik ved de fleste anleggene. Avvikene er imidlertid varierende i alvorlighetsgrad og relatert i stor grad til mangelfull internkontroll. Kommunale anlegg i vårt fylke har gode rutiner for sortering og mellomlagring av farlig avfall.
Det er avdekket alvorlig regelverksbrudd ved ett privat anlegg, der virksomheten mottar og mellomlagrer farlig avfall uten tillatelse fra Fylkesmannen. Ved tilsynet var anlegget var uryddig og farlig avfall var ikke lagret forsvarlig. Fylkesmannen vil følge tett opp denne virksomheten.
Her kan du lese mer om den nasjonale aksjonen på nettsiden til Miljødirektoratet.
Les mer om farlig avfall her:
Farlig avfall fra bygg og anlegg
Farlig avfall fra virksomheter
Er det farlig - om farlige stoffer i forbrukerprodukter
Fakta om mottak av farlig avfall
Kommunale mottak for farlig avfall er i hovedsak alt et tilbud til husholdninger og mindre avfallsprodusenter. Kommunale mottak kan være betjente mottaksplasser, miljøstasjoner eller mobile henteordninger.
Virksomheter som mottar farlig avfall må ha tillatelse fra Fylkesmannen. Kommunale mottak er regulert etter standardiserte krav i avfallsforskriftens kapittel 11 vedlegg 2.
Farlig avfall
Farlig avfall er avfall som kan forårsake skader på dyr, mennesker eller miljø dersom det ikke tas forsvarlig hånd om. Årsaker til dette kan være at det er brennbart, etsende, giftig, påvirker arveanleggene eller fremkaller allergiske reaksjoner. Også avfall fra husholdninger kan være farlig avfall.
Eksempler på farlig avfall fra husholdninger er hårpleieprodukter, lim, sparepærer, oppladbare batterier, maling, lakk, løsemidler, stekeovnsrens, sølvpuss, spillolje osv. (NORSAS - Norsk kompetansesenter for avfall og gjenvinning.)