Høring: Forslag om vern av fire skogområder i Hægebostad, Kristiansand, Tvedestrand og Vegårshei kommuner

Høyringsfrist:
16. desember 2024 23:59
Gammel eik ved Hårmyr i Hårmyrliene og Toksåsen naturreservat
Foto: Ellen S. Paust.

Statsforvalteren i Agder foreslår vern av Strendan, Hårmyrliene og Toksåsen, Vormvik og Tronstadvann naturreservater. Tronstadvann omfatter utvidelse av eksisterende Myran naturreservat. 

Publisert 21.10.2024

Forslag til vern av de fire områdene, sendes på høring i tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven § 43. Til sammen vil vern av de to naturreservatene, som foreslått i høringen, bidra med om lag 1670 daa nytt vernet skogareal i Agder.

Verneforslagene innebærer vern av eldre, rik edelløvskog med innslag av trua naturtyper og store gamle eiketrær. Slike områder er særlig viktige å ta vare på som levesteder for sjeldne lav og sopp.

Verneforslagene har alle kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeier tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart med avgrensning for naturreservatet samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Beskrivelse av verneområdene

Strendan naturreservat

Det foreslåtte området for vern er på om lag 187 daa, og ligger på vestsiden av innsjøen Lygne i Hægebostad kommune. Dominerende vegetasjonstyper i området er svak lågurtskog og lågurtskog. På grunn av noe høyere kalkinnhold i jorda enkelte steder, bidrar det til at området også har en spesielt rik karplanteflora.

De største verneverdiene finner vi i den nederste delen av lia nordøst i området hvor det er registrert et stort areal med forholdsvis gammel edelløvblandingsskog og mye liggende død ved. Her dominerer treslag som alm, spisslønn og lind, og det er registrert forekomster av de rødlistede naturtypene høgstaude-edelløvskog (VU) og frisk-rik edelløvskog (NT). Det er også verdt å trekke fram de høye naturkvalitetene som er funnet i sørøst, i form av store alm-, lind- og lønnetrær.

Hårmyrliene og Toksåsen naturreservat

Verneforslaget Hårmyrliene og Toksåsen ligger like nord for Våland og øst for Vålandstjern i Tvedestrand kommune. Området består av to delområder med noe ulike verneverdier. Selve Toksåsen er dominert av rik lågurtvegetasjon, har stor treslagsvariasjon og til dels stort innslag av store og gamle edellauvtrær, særlig eik. På Toksåsen finner vi også de to rødlista naturtypene frisk rik edelløvskog (NT) og lågurt-edelløvskog (VU).

I den vestvendte lia øst for Hårmyr er verneverdiene knyttet til forekomst av flere store og gamle eiketrær, de eldste på godt over 300 år. Her er det også funnet en svært sjelden skorpelav (Lecanographa amylacea) som kun er kjent fra svært gamle eiketrær, samt flere moderat krevende arter knyttet til kontinuitetselementer av både eik, furu og osp. Ved Hårmyrliene finnes det også innslag av den rødlista naturtypen lågurt-edelløvskog.

Vormvik naturreservat

Verneforslaget ligger på Lauvåsen ved Vormvik, i vestenden av Ubergsvann i Vegårshei kommune. Området er sørvendt og lavereliggende, og dominert av edelløvskog med innslag av gran og fattig furuskog. Edelløvskogen er dominert av eikeskog, men den har stedvis også et stort og variert innslag av varmekjære treslag som ask, alm, hassel, lind og spisslønn.

Det er registrert to trua naturtyper i skog innenfor tilbudt areal; lågurtedelløvskog (VU) og frisk, rik edelløvskog (NT). Det finnes innslag av gamle eiketrær, og det er registrert en eldre, grov lind sørøst i området.

Deler av området har høyere kalkinnhold, og her finnes det enkelte kalkkrevende karplanter som sanikkel, svarterteknapp og myske. Det ble også funnet tre rødlistede lav og barksopp innenfor kartlagt areal; almelav, eikeildkjuke og ruteskorpe, som alle er tilknyttet eldre edelløvskog eller blandingsskog.

Tronstadvann naturreservat

Området Statsforvalteren fremmer verneforslag for ligger på Vestsiden av Tronstadvann i Kristiansand kommune og utgjør en nordlig utvidelse av eksisterende Myran naturreservat. Utvidelsesområdet har stor variasjon i både treslag og topografi. Verneverdiene er først og fremst knyttet til en større forekomst av rik edelløvskog av typen eiklindeskog som er registrert på svak lågurtmark.

Videre finnes det forekomster av høyproduktiv, ganske storvokst løvblandingsskog ved elva Skuggåna og en stor forekomst av barlind i bekkedalen opp fra Knudslone. Det er funnet syv rødlista lav, moser og karplanter innenfor verneforslaget. Funn av kastanjelundlav og ruteskorpe indikerer god kontinuitet i den eldre løvdominerte skogen og i eikeskogen.

Området har også små innslag av de rødlista naturtypene «frisk rik edelløvskog» og «lågurtedelløvskog»

Mangeloppfyllelse

Av de generelle manglene i skogvernet, vil de foreslåtte verneområdene fange opp lavlandsskog og skog på høy bonitet. Videre vil områdene også bidra til å dekke inn prioriterte skogtyper for vern i Agder i form av rik edelløvskog blant annet av typen lågurt-eikeskog, eldre eikedominert skog og rik blandingsskog i lavlandet.

Formålet med høringen

Den offentlige høringen skal gi grunneiere, lokale og sentrale  interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 16. desember 2024.

Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt saksnummer 2024/3200, og gjerne også hvilket eller hvilke av verneområdene innspillet gjelder.