Tilskudd til oppfølging av voksne med behov for langvarig oppfølging og sammensatte tjenester
Tilskuddsordningen omfatter tiltak som ACT og FACT-team samt etablering av kunnskapsbaserte modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
Statsforvalteren forvalter tilskuddsordningen på vegne av Helsedirektoratet.
Mål for ordningen
Målet er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og tverrfaglige tjenester fra ulike nivåer og sektorer. Dette vil bidra til:
- En tjenesteutvikling som skjer på målgruppens egne arenaer og premisser, med sikte på sosial inkludering, flere friske leveår, bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse.
- At flere kommuner og helseforetak etablerer og iverksetter kunnskapsbaserte metoder, modeller og tiltak for målgruppen.
- Omstilling av eksisterende tjenester innen psykisk helse og rus, i retning av mer oppsøkende, sammenhengende, integrerte og fleksible tjenester i kommuner og helseforetak.
Målgruppen er voksne med alvorlig psykisk helse- eller rusmiddelproblematikk og evt. samtidig voldsproblematikk, med langvarige og sammensatte behov for behandling, rehabilitering, oppfølging og støtte
Aktuelle prioriterte tiltak
- Delfinansiering av etablering og drift av tverrfaglige aktivt oppsøkende behandlingsteam etter ACT modellen (Assertive Community Treatment) og FACT-modellen (Flexible ACT).
- Det innvilges tilskudd til etablering av andre allerede utprøvde kunnskapsbaserte modeller som f.eks. Housing First, og utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
For begge prioriteringer anbefales det å gjennomføre et forprosjekt. For prioritering 1 anbefales det å følge det nasjonale opplegget for forprosjekter.
Hvem kan søke?
Kommuner og interkommunale selskaper.
Som en overgangsordning kan helseforetak stå som søker sammen med kommunen der dette er gjort tidligere.
Det er viktig at søkere setter seg godt inn i tilskuddsberegning og hele regelverket for tilskuddsordningen.
Se høyre side for hele utlysningen hos Helsedirektoratet, fullstendig regelverk, søknadsskjema og rapporteringsskjema for 2024.
Utmåling av tilskuddets størrelse
Med forbehold om årlige bevilgninger over statsbudsjettet gis det tilskudd i inntil fire år til nye tiltak/prosjekter, med gradvis skjønnsbasert nedtrapping og økt grad av egenfinansiering som beskrevet i regelverket.
Ut fra en skjønnsmessig vurdering kan det i tillegg innvilges tilskudd til et forprosjekt (år null). En eventuell utvidelse av forprosjektperioden og beløp som innvilges avgjøres av statsforvalter, men kan ikke overstige kr 1 mill. per år. I forprosjekt kan søker arbeide eksempelvis med samarbeidsavtale, finansieringsavtale, lokaler, egne ressurser inn i tiltaket/teamet, iverksettelse mm.
I søknaden skal det beskrives hvordan omstilling og styrking av eksisterende tjenester planlegges gjennomført.
Frister og praktisk informasjon
• Rapporteringsfrist for tilskudd gitt i 2024: 01. april 2025.
• Søknadsfrist for 2025: 11. april 2025.
• Forventet ferdigbehandling av søknader: 30. juni 2025.
Søknad og rapporteringer sendes Statsforvalteren i Agder på e-post: sfagpost@statsforvalteren.no