Forslag til endring av førerkortforskriftens helsekrav
Dagens bestemmelser kan gi uheldige utslag for personer med behov for legemidler av typen antipsykotika, antiepileptika og antidepressiva, og der legemiddelet ikke har særlig påvirkning på kjøreevnen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Nytt vedlegg 1 til førerkortforskriften trådte i kraft 1. oktober 2016 med nye helsekrav til førerett. Helsekravene ble da vesentlig mer detaljert enn tidligere. Nye og spesifiserte krav ble blant annet innført for legemidler som kan virke inn på evnen til å føre motorvogn. Samtidig ble adgangen til å få dispensasjon fra helsekravene sterkt innskrenket.
Blant legemidlene som ble regulert i nytt vedlegg 1, er antipsykotika, antiepileptika og antidepressiva, jf. § 36 nr. 8. Samtidig bruk av disse legemidlene og andre legemidler opplistet i § 36, er regulert i § 37. Erfaring etter innføring av bestemmelsene har vist at dette har gitt uheldige utslag for pasienter med behov for legemidler av typen antipsykotika, antiepileptika og antidepressiva, og der legemiddelet ikke har særlig påvirkning på kjøreevnen. Legemidlene innenfor disse gruppene har stor variasjon, både i sin virkning generelt og i virkningen på den enkelte pasient.
Helsedirektoratet har derfor lagt fram forslag om at vedlegg 1 endres at slik antipsykotika, antiepileptika og antidepressiva ikke lenger vil være spesielt regulert i § 36. Forslaget innebærer at bestemmelsen i § 36 nr. 8 oppheves. Helsekravene ved bruk av disse legemidlene vil da i stedet bli vurdert etter den generelle bestemmelsen i vedlegg 1 § 35: Helsekrav er ikke oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko.
I tillegg ble det sendt på høring en endring av førerkortforskriften vedlegg 1 § 20 nr. 5. Endringen innebærer kun en presisering av bestemmelsen, slik at det fremgår klart at helsekravene til førerett i førerkortgruppe 1 er oppfylt etter ett år uten epileptiske anfall i våken tilstand, dersom nevrolog vurderer at det er lav årlig risiko for anfall mens førerkortinnehaver er våken.
I etterkant av forskriftsendringen som trådte i kraft 1. oktober 2016 har det også vist seg behov for å stadfeste i førerkortforskriften at førerettens gyldighetstid beregnes ut fra tidspunktet for utstedelse av helseattest. Dette foreslås forskriftsfestet i førerkortforskriften § 4-1.
I oktober 2016 vedtok Kommisjonen beslutning 2016/1945/EU om ekvivalenser mellom førerkortklasser. Dette har ført til behov for å oppdatere henvisninger til tidligere ekvivalensbeslutning i enkelte bestemmelser i førerkortforskriften.
Høringsfristen var 15. september 2017.