Gradert ROS for Trøndelag presentert

De siste årene har det generelle trusselbildet for samfunnssikkerheten endret seg, og totalforsvaret har fått større oppmerksomhet. Som en del av arbeidet med å vurdere risiko er det nå gjennomført en gradert risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for Trøndelag.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 28.02.2020

Fra før foreligger det både fylkes-ROS for Trøndelag og kommunale ROS-analyser. Analysene som så langt er gjennomført baserer seg på åpne tilgjengelige kilder for å avdekke risikobildet for Trøndelag. Kritisk informasjon om risiko og sårbarhet fra graderte kilder har ikke vært vurdert i disse analysene.
Nye sikkerhetspolitiske utfordringer krever nå at vi også må analysere informasjon fra graderte kilder. Målet med gradert-ROS er, i den grad det lar seg gjøre, å vise hele risikobildet.


Fylkesmannen har støttet kommunene


Det er de tre kommunene Ørland, Trondheim og Stjørdal som nå har gjennomført en gradert risiko- og sårbarhetsanalyse. Dette med vekt på forholdet mellom Forsvaret og det sivile samfunn, kjent som totalforsvaret.


-Vi har tildelt de tre kommune skjønnsmidler til denne viktige jobben. Sett i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen, håper jeg dette arbeidet er med på å gi oss et robust og motstandsdyktig samfunn, sier fylkesmann Frank Jenssen.

Totalforsvaret er en fellesbetegnelse for det militære forsvaret og den sivile beredskapen i Norge. Begrepet omfatter gjensidig støtte og samarbeid mellom sivil og militær side for å forebygge, planlegge for, og håndtere kriser i fred, sikkerhetspolitiske kriser og væpnet konflikt.

Tidlig ute


De tre kommunene er blant de første i Norge til å gjennomføre en egen gradert ROS-analyse med hensikt på å få bedre oversikt over utfordringer og løsninger i grensesnittet mellom aktørene som inngår i totalforsvarskonseptet.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.