Styrket beredskap i Trøndelag
Kommunene i Trøndelag har de siste årene arbeidet godt med å styrke beredskapen i egen kommune. Det viser Kommuneundersøkelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Siden 2002 har DSB gjennomført årlige spørreundersøkelser om kommunenes arbeid med samfunnssikkerhet. Kommuneundersøkelsen sier noe om status på det systematiske samfunnssikkerhetsarbeidet rundt om i fylkene, men ikke noe om kommunens krisehåndteringsevne.
Alle kommuner blir bedt om å delta i undersøkelsen og svarene fra kommunene, sammen med tilsynsrapporter fra Fylkesmennene, er viktige kilder for rapporten.
Kraftig byks i riktig retning
De siste årene har kommunene i Trøndelag skåret rundt landsgjennomsnittet i denne undersøkelsen. Fylkesmannens beredskapsavdeling har brukt resultatene fra tidligere kommuneundersøkelser, i tillegg til annet materiale, i sitt arbeid med kommunene på samfunnssikkerhetsområdet. Resultatene av kommunenes innsats vises nå for alvor på fylkesbarometeret. Barometeret tar opp emner som helhetlig ros, overordnet beredskapsplan og plan for oppfølging. Kommunene i Trøndelag gjør nå et kraftig byks i riktig retning.
-Det er gledelig å se at kommunene har en helhetlig tilnærming på samfunnssikkerhetsområdet. Jeg vil gi honnør til kommunene for jobben som er gjort, sier kommunal- og justisdirektør Mari Mogstad hos Fylkesmannen i Trøndelag.
Hun får støtte fra beredskapssjefen hos Fylkesmannen. -Det er markert løft vi ser. En god analyse og en god plan er med på å styrke beredskapen i Trøndelag, sier Dag Otto Skar.
Han presiserer at undersøkelsen ikke sier noe om kommunenes evne til krisehåndtering, men at den sier noe om det systematiske arbeidet på samfunnssikkerhetsområdet.
Kommunene er sentrale
Alle hendelser og ulykker skjer i en kommune, og kommunene har en sentral rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet på lokalt nivå. De har et grunnleggende ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet. I tillegg er kommunene lokal planmyndighet og har ansvaret for at det også tas hensyn til samfunnssikkerhet i planlegging etter plan- og bygningsloven.
Fylkesberedskapssjefen minner om hvor viktig det også er å gjennomføre øvelser, slik at man får prøvd seg på krisehåndtering før en alvorlig hendelse skjer.
-En god plan er selvfølgelig viktig, men kanskje viktigere er å øve slik at man får prøvd planene. Øvelser bidrar til å bedre egen krisehåndteringsevne, sier beredskapssjef Dag Otto Skar.
Om årets undersøkelse
Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som gjennomfører Kommuneundersøkelsen. Datainnsamlingen for årets undersøkelse pågikk i perioden 10. januar - 1. februar 2018. Totalt svarte 372 kommuner på hele eller deler av undersøkelsen, hvilket gir en svarprosent på 88 prosent. Som det fremgår av tabellen er det ingen overrepresentasjon i frafallet innenfor enkelte kommunestørrelser som vil ha avgjørende betydning for tolkning av resultatene.
Kontaktpersonar
-
Dag Otto Skar
Tlf: 73 19 91 68 / 95 85 53 52