Rein på område uten beiterett

Reinen er ute hele året og er avhengig av sammenhengende beitearealer av ulik kvalitet til ulike årstider. Det ligger derfor i reinens natur å stadig være på vandring etter mat, skydd og beitero. Fra tid til annen kan det forekomme rein utenfor lovlige beiteområder, da er det viktig at man har gode varslingsrutiner og tiltak.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.02.2020

I store deler av Trøndelag og deler av Innlandet og Møre og Romsdal er det områder hvor det foreligger beiterett for tamrein. I de områdene reinbeitedistriktene/tamreinlagene grenser til områder uten beiterett er det derfor ikke til å unngå at reinen fra tid til annen trekker inn i områder de ikke har beiterett

Innenfor det samiske reinbeiteområde har reindriften rett til å beite med rein i all utmark, men har i utgangspunktet ikke beiterett på innmark. Reindriftslovens § 28 sier at reinen så vidt det er mulig skal hindres fra å gjøre skade eller komme utenfor område hvor den ikke har rett til å være. Tilsvarende gjelder for tamreindrift utenfor det samiske området, der det er gitt konsesjon og inngått beiteavtaler (jf. reindriftsloven § 8).

Rutiner for varsling om rein på ulovlig område

Dersom det er behov for å varsle om rein utenfor reinbeiteområdene eller rein som har kommet på innmark, så bør disse rutinene følges:

1.Ta kontakt med leder for reinbeitedistriktet/tamreinlaget. Varselet bør fortrinnsvis skje via telefon/SMS slik at det kan dokumenteres og tilbakehentingen vil skje mest mulig effektivt. Oppgi reinens lokasjon, antall og tidspunkt.

2. Dersom man ikke oppnår kontakt med reinbeitedistrikt/tamreinlag og situasjonen er prekær, kan Statsforvalteren kontaktes (det kan ikke forventes svar utenom vanlig arbeidstid). Følgende epost-adresse skal benyttes: sftlpost@statsforvalteren.no. Varselet bør inneholde informasjon om:

a. Tidspunkt for observasjon

b. Antall rein

c. Lokasjon (helst med grunneierinformasjon/kart)

d. Navn på den som melder inn

e. Tiltak som allerede er gjennomført (kontakt med reineier osv.)

f. Eventuelle skader som har skjedd

3. Det er ikke hensiktsmessig å kontakte Statsforvalteren hver gang det observeres rein på ulovlig område. Reinbeitedistrikt/tamreinlag skal alltid kontaktes først. Man kan eventuelt samle observasjonene over en periode og sende til sftlpost@statsforvalteren.no. Det er heller ikke hensiktsmessig å kontakte saksbehandler direkte ved anrop, da dette ikke kan nyttes som tilstrekkelig dokumentasjon.

Reinbeitedistriktet/tamreinlaget vil forsøke å drive reinen til område med beiterett så snart det er mulig. I enkelte perioder kan umiddelbar aksjon fra reindrifta være krevende pga andre akutte gjøremål. Dersom forholdene er slik at reinen trekker inn på innmark en plass, vil det ofte være slik at det arbeides med å holde rein borte fra innmark flere steder samtidig.

Tilskudd til konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og annen part

Det kan søkes om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak for å hindre at rein kommer inn på f.eks. dyrket mark. Den vanligste formen for tiltak er sperregjerder for rein.  En slik søknad må inneholde en avtale mellom reinbeitedistrikt og gårdbruker/grunneier om type tiltak, gjennomføringen av byggearbeidet, kostnadsfordeling og fremtidig vedlikehold.

Hvis leiejord er med i tiltaket må hjemmelshaver skrive under avtalen. Avtalen kan tinglyses som heftelse på de aktuelle eiendommer. Det kan innvilges tilskudd på inntil 80 % av kostnadsoverslaget.

Til søknad benyttes søknadsskjema på Landbruksdirektoratet sine sider: https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/reindrift/ordninger-for-reindrift/konfliktforebyggende-tiltak

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.