Flytter reingjerde i Skjækerlia

De siste dagene har det vært en del oppmerksomhet rundt et reingjerde som er oppført i Skjækerlia. Reingjerdet blir nå flyttet.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 18.04.2018

En siidaandel (familie) i Skæhkere sijte (Skjækerfjell reinbeitedistrikt) har oppført et midlertidig gjerde til bruk under kalvingstida. Dette som en del av forebyggende tiltak mot tap av tamrein til rovdyr. Meningen var at gjerdet skulle stå oppe en måneds tid.

Kom klager   

Skjækerlia er også et mye brukt utfartsområde for mange, og i nærområdet er det mange hytter. Av den grunn har det kommet en del reaksjoner på plasseringen av gjerdet. Gjerdet ble oppført som et forebyggende tiltak for å hindre tap av tamrein til rovdyr. Oppføringen av gjerdet var dessverre ikke avklart med grunneier Steinkjer kommuneskoger-Ogndalsbruket KF, noe som er et krav for både midlertidige og permanente gjerder oppført i forbindelse med reindrift.

Tok kontakt med Fylkesmannen

Steinkjer kommuneskoger tok med kontakt med Fylkesmannen i Trøndelag sin reindriftsavdeling, da de ønsker å fjerne gjerdet. Ikke minst ut fra hensynet til allmennhetens bruk av området. Siidaandelen som er ansvarlig for reingjerdet var ikke kjent med at grunneiers tillatelse var nødvendig.

I dag var det et oppklaringsmøte med Fylkesmannens reindriftsavdeling, Steinkjer kommuneskoger, ansvarlig siidaandel og de øvrige siidaandelene i Skæhkere sijte. På møtet ble det enighet om at flytting av gjerdet er den beste løsningen for alle parter.

Av den grunn blir gjerdet så raskt som mulig flyttet til et område nord for Skjækervatnet.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.