Ny verneforskrift for Øvre Forra naturreservat er vedtatt

Øvre Forra naturreservat i septemberdrakt. Foto: Eirik Gorseth Sønstevold / Statsforvalteren i Trøndelag.

I dag har Kongen i statsråd vedtatt ny verneforskrift for Øvre Forra naturreservat i kommunene Levanger, Verdal, Stjørdal og Meråker. Forskriften trer i kraft umiddelbart. Dette betyr at motorferdsel og sykling i verneområdet blir forbudt, men med noen unntak.

Publisert 06.12.2024

Statsforvalteren i Trøndelag har jobbet med revisjon av verneforskriften for Øvre Forra naturreservat siden juni 2021. Det ble arrangert åpent informasjonsmøte i september 2021. Forslag til ny forskrift ble sendt på høring i november 2022, og i april 2024 sendte vi vår anbefaling til Miljødirektoratet. Årsaken til at verneforskriften er revidert er fordi vi mente at den foregående verneforskriften ikke ivaretok verneverdiene på en tilstrekkelig måte sett i lys av dagens bruk av området.

Statsforvalteren i Trøndelag er forvaltningsmyndighet for Øvre Forra naturreservat. Det betyr at vi gjennomfører tiltak for å ivareta slåttemyra, setervollene, dyrelivet, mm, og vi behandler søknader om dispensasjon fra verneforskriften. Nå som ny forskrift er på plass vil vi snart starte en prosess med å revidere forvaltningsplanen og utarbeide en besøksstrategi for verneområdet. Mer informasjon om dette vil komme.

Under er et utvalg av vernebestemmelsene oppsummert. Ny verneforskrift med tilhørende vernekart finner du vedlagt i høyre marg.

Motorferdsel

I den nye forskriften blir all motorisert ferdsel forbudt, men med flere unntak. Vi skiller unntakene i generelle unntak (tillatt uten krav til søknad/dispensasjon) og dispensasjonsbetingete unntak (krever søknad og dispensasjon fra verneforskriften). 

Generelle unntak:

  • Nødvendig uttransport av felt elg, hjort, villsvin, bjørn og ulv med lett beltekjøretøy som ikke setter varige spor i terrenget.
  • Nødvendig bruk av snøscooter på snødekt mark i forbindelse med reindrift.
  • Oppkjøring av eksisterende skiløypetraseer med beltekjøretøy som er skånsom mot markoverflaten.
  • Bruk av motorbåt på Feren. Høyeste tillatte hastighet for motorbåt er 5 knop.  

Unntak som kan gis ved søknad til Statsforvalteren:

  • Nødvendig uttransport av felt elg, hjort, villsvin, bjørn og ulv med annet kjøretøy enn lett beltekjøretøy som ikke setter varige spor i terrenget.
  • Nødvendig bruk av lett terrengkjøretøy på barmark ved utøvelse av reindrift.
  • Nødvendig motorferdsel for transport av ved, utstyr og materiell til hytter og setrer i verneområdet.

Sykling

Sykling tillates kun på sykkeltraséen over Hårskallen vist i vernekartet (se vedlegg i høyre marg). Utover denne traséen er sykling forbudt hele året.

I verneområder anses bruk av el-sykkel som motorisert ferdsel. El-sykkel er derfor forbudt i hele Øvre Forra naturreservat (også traséen over Hårskallen) ettersom det ikke er unntak for dette i verneforskriften.

Båt på Feren

Innenfor naturreservatet er det et generelt forbud mot motorferdsel. I forskriften er det likevel åpnet for bruk av motorbåt på Feren med 5 knop som høyeste tillatte hastighet. Denne fartsbegrensningen gjelder kun innenfor vernegrensa til Øvre Forra naturreservat.

Friluftsliv

Sanking av bær og sopp, og jakt og fiske er tillatt i tråd med andre regelverk (f.eks. friluftsloven og viltloven).

Alle trær og vegetasjon er verna mot skade og ødeleggelse. For bålbrenning må man derfor benytte seg av enten (1) tørrkvist fra bakken, (2) medbrakt ved eller (3) utlagt ved.

Grensejustering

Det er gjort grensejusteringer ved parkeringsplassen ved Heglesvollen i Levanger kommune. Tidligere lå parkeringsplassen i naturreservatet, men nå er vernegrensa flytta av praktiske årsaker.

Øvre Forra naturreservat

Øvre Forra naturreservat dekker ca 102,5 km2 i Verdal, Levanger, Stjørdal og Meråker kommuner. Naturreservatet ble opprettet i 1990, og fikk internasjonal Ramsar-status i 2002. Området har denne internasjonale statusen på grunn av stort mangfold av myrtyper, rikt fugleliv og flere internasjonalt truete arter. Vegetasjonen i naturreservatet er godt undersøkt, og Statsforvalteren sørger årlig for skjøtsel av flere setervoller og slåttemyrer, og tilrettelegging for å kanalisere ferdsel.

Formålet med naturreservatet er justert noe i forbindelse med forskriftsendringen, og formålet er å bevare et område som:

  1. representerer bestemte typer natur i et kalkrikt fjellområde og et stort, variert og særpreget myrlandskap med kulturbasert slåttemark og slåttemyr, samt terrengdekkende myr, kalkkilder og gammel skog under naturlig dynamikk
  2. inneholder en rekke truede, sårbare og sjeldne arter knyttet til disse naturtypene.  

Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest mulig urørt og økologisk god tilstand, og eventuelt videreutvikle dem.  

Formålet omfatter også bevaring av det samiske naturgrunnlaget.

Bilde av seterbebyggelse på Roknesvollen.

Roknesvollen ligger i Øvre Forra naturreservat, og kulturmarka skjøttes årlig for å ivareta artsmangfoldet i enga. Foto: Eirik Gorseth Sønstevold / Statsforvalteren i Trøndelag.

Bilde av brudespore, en lys lilla blomsterplante.

Orkidéen brudespore vokser i de artsrike myrkantene i Øvre Forra naturreservat. Foto: Anders Lyngstad.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.