Asfalt

Mottak, mellomlagring og behandling av brukt asfalt (returasfalt) er å anse som avfallsbehandling, som kan kreve tillatelse etter forurensningsloven.

Publisert 28.02.2024, Sist endra 05.08.2024

Hva er returasfalt?

Returasfalt er asfalt som er gravd opp eller frest, eller er overskudd fra produksjon og utlegging av asfalt.

Returasfalt utgjør en forurensningsfare

Returasfalt inneholder ca. 95 prosent steinmaterialer og ca. 5 prosent bindemiddel. Som bindemiddel er det i dag vanligst å bruke bitumen, som inneholder små mengder polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). PAH er en gruppe organiske miljøgifter. Før 1965 ble det brukt tjære i asfaltproduksjon, og denne asfalten har vesentlig høyere innhold av PAH. Returasfalt kan også inneholde noe forurensning fra veitrafikk, som for eksempel tungmetaller og mikroplast fra dekkslitasje. Utlekkingspotensialet fra returasfalt anses imidlertid som lite. PAH er lite løselig i vann og det er svært lave nivåer av PAH i asfalt produsert etter 1970.

Når er det behov for tillatelse etter forurensningsloven?

Anlegg som mottar, mellomlagrer og eventuelt behandler returasfalt kan ha behov for tillatelse etter forurensningsloven dersom driften medfører forurensning eller virker skjemmende, jf. forurensningsloven § 29, jf. § 11. Det er opp til virksomheten selv å vurdere dette og eventuelt sende en søknad. Virksomheten vil da bli behandlet som et avfallsanlegg.

Returasfalt kan lagres på samme sted i inntil tre år i påvente av gjenvinning, men dersom lagringen medfører forurensning eller virker skjemmende, kan det være behov for en særskilt tillatelse uansett lagringstid.

En eventuell søknad om håndtering av returasfalt sendes til Statsforvalteren.

Asfalt med tjære
Asfalt med tjærestoffer (med innhold av PAH over 0,1 prosent) er klassifisert som farlig avfall, jf. avfallsforskriften kapittel 11 vedlegg 1. Denne asfalten kan ikke gjenvinnes i asfaltproduksjon. All håndtering av farlig avfall krever tillatelse etter forurensningsloven, jf. § 11-6.

Dersom virksomheten kun skal lagre slik returasfalt, sendes søknaden til Statsforvalteren. Dersom virksomheten skal behandle slik returasfalt, sendes søknaden til Miljødirektoratet.

Mottak av returasfalt hos asfaltverk og pukkverk
Mange asfaltverk og pukkverk ønsker også å motta, mellomlagre og behandle returasfalt. Forurensning fra produksjon av asfalt og produksjon av pukk er regulert i forurensningsforskriften (kapittel 24 og kapittel 30).

Enkelte typer returmasser er omfattet av kapitlenes virkeområde og kan tas imot og gjenvinnes uten tillatelse. Slike masser må oppfylle alle følgende kriterier:

  • Massene må ha lignende egenskaper som de som produseres på anlegget
  • Massene kan ikke inneholde forbudte stoffer (PCB, tjære eller lignende) over grenseverdiene til tilstandsklasse 1 (jf. forurensningsforskriften kapittel 2 vedlegg 1)
  • Massene kan ikke inneholde plast- eller metallarmering
  • Massene skal gjenvinnes 100 prosent i ny produksjon
  • Massene skal ikke lagres i mer enn tre år

Meldeplikt
Asfaltverk og pukkverk skal, før oppstart av produksjon, sende inn meldeskjema til Statsforvalteren. Det samme gjelder for eksisterende anlegg som tidligere har sendt inn meldeskjema, dersom det skjer endringer eller utvidelser i driften som kan ha negativ påvirkning på det ytre miljø. Mottak, mellomlagring og behandling av returasfalt anses som en endring/utvidelse av virksomheten.

Meldeskjema finnes under våre Skjema og tjenester.

Mottakskontroll

Vi forventer at virksomheten har mottakskontroll på alle leveranser inn til anlegget, og at det dokumenteres i virksomhetens internkontroll.

Veiledning til innhold i mottakskontroll kan finnes i, blant annet, Miljødirektoratets Miljøveileder for pukkverk (M-1136) kapittel 4.4.

Tilsynsmyndighet

Statsforvalteren eller Miljødirektoratet skal føre tilsyn med anlegg som har særskilt tillatelse etter forurensningsloven.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.